Ads

«Είμαστε όλοι Έλληνες». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, σε όλη την Ευρώπη. Η ημέρα έχει ονομαστεί «ημέρα αλληλεγγύης στους Έλληνες» και κοινή θέση για όλους είναι μία : «Όταν επιτίθενται σε ένα λαό, επιτίθενται σε όλους τους λαούς». 

Δείτε live τη συγκέντρωση στο Παρίσι

Ads


 

Δείτε live τη συγκέντρωση στο Άμστερνταμ

Πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών, ακόμη και οικογένειες με παιδιά, πλημμύρισαν την πλατεία του Τροκαντερό στο Παρίσι, με συνθήματα συμπαράστασης προς την Ελλάδα, από τις τρεις το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). 

Η ατμόσφαιρα ήταν μαχητική και ενθουσιώδης χωρίς βιαιότητες. Και όταν αντήχησε η ελληνική μουσική, αυθόρμητα το πλήθος πιάστηκε στο χορό κάτω από το βλέμμα των χρυσοποίκιλτων αγαλμάτων που στολίζουν την πλατεία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν τελικά πάνω από 20 γαλλικές οργανώσεις του αριστερού πολιτικού χώρου, καθώς και Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι στο Παρίσι, στη δε πρώτη γραμμή της πορείας που ακολούθησε, και άτομα με τη μάσκα των «Αnonymous».

Από τα μεγάφωνα αντηχούν τα συνθήματα: «Προσοχή, αύριο θα γίνει και εδώ Αθήνα», «Σήμερα η Ελλάδα, αύριο εσύ», «Κάτω το ΔΝΤ», «Αλληλεγγύη για την Ελλάδα και ενάντια στις Τράπεζες», «Οχι σε Μέρκελ και Σαρκοζί που στραγγαλίζουν τους λαούς», «Αυτοί που σπέρνουν τη μιζέρια θα εισπράξουν τον θυμό».

Η παρουσία της γαλλικής αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα αισθητή, αλλά η πορεία εξελίχθηκε χωρίς επεισόδια και πρόκειται να καταλήξει στο γαλλικό Κοινοβούλιο, όπου και προβλέπεται να διαλυθεί.

Ύστερα από ένα δίωρο στην πλατεία του Τροκαντερό, ξεκίνησε πορεία με προορισμό, την ελληνική πρεσβεία, το κτίριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που γειτνιάζουν στη λεωφόρο Ιενά, που μαζί με τη λεωφόρο Κλεμπέρ είχαν αποκλεισθεί από την κυκλοφορία.

Συγκέντρωση στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κίνησης “Είμαστε όλοι Έλληνες” πραγματοποιήθηκε σήμερα και στο Βερολίνο. Δεκάδες Ελλήνων, αλλά και Γερμανών, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Wittenberg, έξω από το ελληνικό Προξενείο, προκειμένου να διακηρύξουν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό, που πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και συνθήματα όπως “Διεθνής Αλληλεγγύη”, ενώ διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης. Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στη Λειψία και την Κολονία. 

Παράλληλα, μέλη του Συλλόγου Γάλλων Εξωτερικού συγκεντρώνονται αυτή την ώρα έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στο κέντρο της Αθήνας για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους Έλληνες. Σημειώνεται ότι ανάλογη διαμαρτυρία έγινε από Γερμανούς, την Παρασκευή, έξω από την πρεσβεία της Γερμανίας, επίσης στο Κέντρο. Μάλιστα η Αστυνομία -μετά από εντολή της πρεσβείας- προχώρησε σε προσαγωγές.

Κινητοποίηση προγραμματίζεται ακόμη και στη Νέα Υόρκη το Σάββατο στις 14:00 στο πάρκο Ζουκότι όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

«Όταν επιτίθενται σε ένα λαό, επιτίθενται σε όλους»

Τα καλέσματα στις συγκεντρώσεις, που πραγματοποιούνται σε διάφορες χώρες και πόλεις της Ευρώπης, γίνονται από ανεξάρτητα κινήματα, όπως το «Occupy», αλλά και bloggers, αριστερά κόμματα και οργανώσεις, και συνδικαλιστικούς φορείς.
 
Οι φωνές αλληλεγγύης διαδόθηκαν μέσα από το διαδίκτυο, ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, η πανευρωπαϊκή κίνηση αλληλεγγύης παίρνει σάρκα και οστά. Μάλιστα το κίνημα αλληλεγγύης έσπασε τα σύνορα της γηραιάς ηπείρου και πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση συμπαράστασης ακόμα και στη Νέα Υόρκη, ενώ και στο Σικάγο πολίτες διαδήλωσαν, πριν από δύο ημέρες, έξω από το ελληνικό προξενείο.

Σε Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Αγγλία κ.α. πολίτες θα κατέβουν στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, αλλά και την άρνησή τους στο «να θυσιαστούν οι λαοί στο βωμό του χρήματος».  

image

image

image

image

Εξάλλου το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Σημειώνεται πως τα περισσότερα καλέσματα για την 18η Φεβρουαρίου έχουν γίνει στη Γαλλία, με προγραμματισμένες συγκεντρώσεις σε τουλάχιστον 13 πόλεις. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, 33 Βρετανοί βουλευτές, συνδικαλιστικοί ηγέτες και ακτιβιστές κυρίως από το χώρο της αριστεράς ανακοίνωσαν ότι θα οργανώσουν μία Ευρωπαϊκή Εκστρατεία Αλληλεγγύης και συλλογή υλικής βοήθειας για τους Έλληνες πολίτες, ενώ μια παγκόσμια διαδήλωση υπέρ του ελληνικού λαού οργανώνεται τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο.

image

Στο κείμενο-κάλεσμα τονίζεται πως «όταν επιτίθενται σε ένα λαό, επιτίθενται σε όλους τους λαούς». Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:
 
«Στις 10 Φλεβάρη η μη εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας υιοθέτησε ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, τερατώδες και καταστροφικό, το οποίο υιοθετήθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο (199 βουλευτές υπέρ, 101 κατά) στις 12 Φλεβάρη.
 
Με αυτό το νέο σχέδιο λιτότητας ο ελάχιστος μισθός μειώνεται κατά 22% και παγώνει για τρία χρόνια, οι συλλογικές συμβάσεις απλά καταργούνται, προβλέπονται 15.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα ενώ 150.000 θέσεις θα καταστραφούν μέσω μη ανανέωσης.
 
Ο Ελληνικός λαός ξεσηκώνεται με κουράγιο ενάντια σε αυτή την πολιτική της κοινωνικής τρομοκράτησης. Εν μέσω εκκωφαντικής σιωπής των μίντια, οι διαδηλώσεις πολλαπλασιάζονται καθώς και οι γενικές απεργίες, παρ όλη την βίαια καταστολή.
 
Οι Έλληνες έχουν ανάγκη από διεθνή αλληλεγγύη, στην οποία και καλούν. Να απαντήσουμε σε αυτό το κάλεσμα! Είμαστε όλοι Έλληνες!
 
Η κινητοποίησή τους βρίσκει χτυπάει στον τοίχο μιας ευρωπαϊκής και διεθνούς δικτατορίας, αυτής των χρηματιστηριακών αγορών και της τρόικας (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ΔΝΤ) που επέβαλλαν στον Ελληνικό λαό τα μέτρα λιτότητας καθώς και μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση.

image

Οι Ευρωπαικές κυβερνήσεις είναι συμμέτοχες σε αυτή τη δικτατορία και εφαρμόζουν και σε άλλες χώρες πολιτικές που ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση. Η Ελλάδα δεν είναι γι’αυτούς παρά ένα εργαστήριο πριν τη γενίκευση. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα με το εγχείρημα της νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που υποχρεώνει την εισαγωγή του “χρυσού κανόνα” στα συντάγματά μας.
 
Εμείς επίσης, όπως και οι Έλληνες, αρνούμαστε να θυσιάσουμε το λαό στο βωμό του χρήματος. Να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.Αφήστε το PC σας, ελάτε στην κινητοποίηση!
 
Διαδήλωση αλληλεγγύης στον Ελληνικό λαό, Σάββατο 18 Φλεβάρη».

Οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις 

Διαβάστε σε ποιες πόλεις έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις για σήμερα, αλλά και  κάποιες από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις τις τελευταίες έξι ημέρες.

Στη Γερμανία:

Στο Βέλγιο:

Στη Δανία:

Στην Ισπανία:

Στις ΗΠΑ:

  • New-York (18/02) Zuccotti Park

Στη Φινλανδία:

Στη Γαλλία:

Στην Ιρλανδία:

Στην Ισλανδία:

Στην Ιταλία:

  • Rome (14/02)
  • Rome (13/02)

Στην Ολλανδία:

Στην Πορτογαλία:

Στη Μεγάλη Βρετανία:

Στη Σουηδία: