Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Ερευνών Γυναικών στο Πανεπιστήμιο Gazi της Άγκυρας, ρίχνει φως στο φαινόμενο του εξαναγκασμού ανήλικων κοριτσιών σε γάμο, στην Τουρκία, προκειμένου οι οικογένειές τους να συγκαλύπτουν βιασμούς. Σημειώνεται ότι πάρα πολλά είναι τα ανήλικα κορίτσια που παντρεύονται συγγενείς. 

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 600 κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων και 300 εγκύων που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και αποκάλυψε ότι πολλά από αυτά που αναγκάστηκαν να παντρευτούν πριν καν ενηλικιωθούν, προέρχονται από δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον. 

Κοινώς πρόκειται για κορίτσια που μεγαλώνουν σε αυταρχικό και καταπιεστικό περιβάλλον. Περίπου ένα 25% από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι πριν εξαναγκαστούν σε γάμο δεν είχαν φίλους. Ένα 20% δήλωσε πως είχε φίλους αλλά η οικογένειά τους δεν τους επέτρεπε κοινωνικές συναναστροφές. Ένα 50% δεν είχε πάει ποτέ σε κινηματογράφο ή θέατρο, ένα 60% δεν είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επίσης περίπου ένα 11% των κοριτσιών δήλωσε ότι δεν μιλά ποτέ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την οικογένειά του. 

Μετά τον αναγκαστικό γάμο τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Το 66% των κοριτσιών δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου φίλους. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 25% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι έχει παντρευτεί συγγενή. Ένα 75% λέει ότι αποφάσισε να αποκτήσει παιδί κι ένα 78% είπε ότι λαμβάνει από κοινού αποφάσεις με τον σύζυγο. 

Ads

Αναφορικά με τους λόγους που παντρεύονται κάποια κορίτσια αναφέρουν ότι είναι μια επιλογή για να μην αποτελούν οικονομικό βάρος στην οικογένεια. Κάποια δηλώνουν πως είναι χαρούμενα με το γάμο γιατί αποκτούν καλύτερη κοινωνική θέση. 

Ο γάμος των ανήλικων κοριτσιών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα παιδιά αυτά στερούνται εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης. Πολλές φορές κινδυνεύει και η ζωή τους. Πολλές ανήλικες κάνουν παιδί και αντιμετωπίζουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι επιπλοκές που αντιμετωπίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού ανήλικα κορίτσια, είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ηλικίες 15 – 19 ετών. Στην Τουρκία μόλις το πρώτο πεντάμηνο του 2017, 115 ανήλικες έγκυες μεταφέρθηκαν στο Ερευνητικό Νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Περίπου 39 από τα κορίτσια ήταν από τη Συρία. 

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε προωθήσει ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε ότι όσοι κακοποιούσαν σεξουαλικά ανήλικες θα μπορούσαν να αποφύγουν την τιμωρία, στην περίπτωση που παντρεύονταν τα κορίτσια. Το νομοσχέδιο είχε φέρει σφοδρές αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας, τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στην κοινή γνώμη. Τελικά αποσύρθηκε.