Ένα παγόβουνο ενός τρισεκατομμυρίου τόνων και το οποίο σε μέγεθος είναι τέσσερις φορές το Λονδίνο, σχηματίστηκε μετά την αποκόλληση της τεράστιας αυτής έκτασης πάγου από την Ανταρκτική. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ και φέρνει πολύ κακά νέα για την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής και τους κινδύνους που εγκυμονεί.

Ads

Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να ξεκολλήσει αυτό το γιγαντιαίο κομμάτι πάγου, καθώς κρεμόταν από μια «κλωστή», ένα μικρό κομμάτι μόλις 13 χλμ.
Τελικά οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν και το παγόβουνο σχηματίσθηκε ανάμεσα στη Δευτέρα και την Τετάρτη.

Υπολογίζεται πως έχει έκταση σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Σουόνσι.

Η αποκόλληση έγινε από την παγοκρηπίδα Larsen, όπου οι επιστήμονες παρακολουθούσαν εδώ και πάνω από μια δεκαετία την εξέλιξη αυτής της μεγάλης ρωγμής. Η ανάπτυξη της ρωγμής επιταχύνθηκε μετά το 2014.

Όπως μεταδίδει το βρετανικό BBC, το παγόβουνο, το πάχος του οποίου είναι πάνω από 200 μέτρα, δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα να μετακινηθεί πολύ ούτε πολύ γρήγορα. Ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθείται. Ρεύματα και άνεμοι μπορεί να το σπρώξουν βόρεια της Ανταρκτικής όπου θα αποτελούσε κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

Ads

image