Για συμμετοχή στο «ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα» ερευνάται ο άνδρας που άνοιξε πυρ χτες σε τρένο, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Παρίσι, και συνελήφθη από τις αρχές, αφού πρώτα τον είχαν εξουδετερώσει τρεις Αμερικανοί επιβάτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για έναν Μαροκινό 26 ετών, ωστόσο η ταυτότητά του δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επίσημα.

Ads

«Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί, όμως αν η ταυτότητα την οποία δηλώνει» επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για έναν Μαροκινό 26 ετών, τον οποίο υπέδειξαν οι ισπανικές αρχές στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών λόγω του ότι ανήκε στο «ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Όπως ανακοινώθηκε οι γαλλικές υπηρεσίες ήταν ενήμερες ώστε να τον εντοπίσουν σε περίπτωση που περνούσε στη Γαλλία. Σύμφωνα με τον Μπερνάρ Καζνέβ, ο άνδρας αυτός διέμενε το 2014 στην Ισπανία και στη συνέχεια το 2015 στο Βέλγιο. Μάλιστα ο δράστης επιβιβάστηκε από τις Βρυξέλλες στο τρένο. Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας «βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου».

Ο ύποπτος ανακρίνεται στην έδρα της υποδιεύθυνσης κατά της τρομοκρατίας και της γενικής διεύθυνσης εσωτερικής ασφάλειας, στην περιοχή του Παρισιού, όπου μεταφέρθηκε νωρίς το πρωί από την Αράς, μία πόλη της βόρειας Γαλλίας στην οποία σταμάτησε το τρένο για να παραδοθεί ο δράστης στις αρχές.

Ads

Η ακινητοποίηση από τους τρεις αμερικανούς

Τον ένοπλο, ο οποίος έφερε Καλάσνικοφ, ακινητοποίησαν τρεις Αμερικανοί επιβάτες, οι δύο εκ των οποίων ήταν στρατιώτες εκτός υπηρεσίας. Από την επίθεση του ενόπλου τραυματίστηκαν σοβαρά δύο άτομα, εκ των οποίων ο ένας από τους Αμερικανούς που τον ακινητοποίησαν. Πρόκειται για τον αμερικανό στρατιώτη Σπένσερ Στόουν. Ο δεύτερος Αμερικανός στρατιώτης, ελληνικής καταγωγής, είναι ο Άλεξ Σκαρλάτος. Μαζί τους ήταν ο φίλος τους Άντονι Σάντλερ.

Ο Σάντλερ διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στο τρένο. «Ακούσαμε πυροβολισμούς και ακούσαμε το τζάμι να σπάει πίσω μας και είδαμε έναν υπάλληλο του τρένου να τρέχει δίπλα μας, στον διάδρομο. Στη συνέχεια, είδαμε έναν ένοπλο να μπαίνει στο βαγόνι κρατώντας ένα αυτόματο όπλο», είπε. «Την ώρα που το όπλιζε για να πυροβολήσει, ο Άλεξ φώναξε: “Σπένσερ, πήγαινε!” και ο Σπένσερ έτρεξε στον διάδρομο. Ο Σπένσερ έκανε την πρώτη επαφή, έριξε κάτω τον τύπο, ο Αλεξ του πήρε το όπλο από τα χέρια. Ο ένοπλος έβγαλε έναν χαρτοκόπτη και μαχαίρωσε τον Σπένσερ μερικές φορές. Οι τρεις μας τον δείραμε μέχρι που έπεσε αναίσθητος», είπε ο Σαντλερ. Στην ακινητοποίηση του δράστη βοήθηκε και ένας Βρετανός επιβάτης ο Κρίς Νόρμαν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στους τρεις αμερικανούς χαρακτηρίζοντάς τους «ήρωες». «Είναι ξεκάθαρο ότι οι ηρωικές πράξεις τους μπορεί να εμπόδισαν μία μεγαλύτερη τραγωδία», σημείωσε εκφράζοντας «τη βαθιά ευγνωμοσύνη του για το κουράγιο και τη γρήγορη αντίδραση των επιβατών, που ανιδιοτελώς εξουδετέρωσαν τον δράστη». Το θάρρος των επιβατών χαιρέτισε και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, κάνοντας λόγο για «εξαιρετική γενναιότητα». «Χωρίς την ψυχραιμία τους μπορεί να ήμασταν αντιμέτωποι με ένα τρομερό περιστατικό», είπε.