Τη βαθιά απαισιοδοξία για την αποστολή του, εξέφρασε ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, χαρακτηρίζοντάς την «σχεδόν αδύνατη». «Αναλαμβάνω αυτή τη θέση με τα μάτια μου ανοιχτά, χωρίς ψευδαισθήσεις» υποστήριξε μιλώντας στο BBC.

Ads

«Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι – πόσο σχεδόν αδύνατον. Δεν μπορώ να πω αδύνατον – σχεδόν αδύνατον» τόνισε ο Μπραχίμι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας.
 
«Φοβάμαι το βάρος της ευθύνης. Ο κόσμος ήδη λέει «άνθρωποι πεθαίνουν και τι κάνετε (γι’ αυτό;)». Και δεν κάνουμε πολλά. Αυτό από μόνο του είναι τεράστιο βάρος» σημείωσε.
 
Ο Μπραχίμι αντικατέστησε τον Κόφι Ανάν ως κοινός ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία στα τέλη Αυγούστου, όταν ο δεύτερος παραιτήθηκε υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατον να φέρει εις πέρας την αποστολή του.
 
Περίπου 20.000 άνθρωποι υπολογίζεται έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ που διαρκούν 17 μήνες.
 
Ο Μπραχίμι πρόσθεσε ότι δεν βλέπει προς το παρόν «ρωγμές» στον «τοίχο» που υψώθηκε μπροστά στον προκάτοχό του, δηλαδή μια αδιάλλακτη συριακή κυβέρνηση, κλιμακούμενη βία και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας σε παράλυση, με την Κίνα και τη Ρωσία να ασκούν βέτο στα ψηφίσματα με στόχο την άσκηση πιέσεων στη Δαμασκό.
 
Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις, συνεχίζονται αμείωτες στη Συρία. Σύμφωνα με το  Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεκαοχτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή αλ Μπαμπν, στα βόρεια της επαρχίας Χαλέπι.
 
Ταυτόχρονα, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν σήμερα τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ότι διέπραξαν νέα σφαγή, ενώ φωτογραφίες που ανέβηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν δεκάδες στοιβαγμένα πτώματα, καλυμμένα με αίματα στα προάστια της Δαμασκού. Οι ίδιοι είπαν ότι κάποιοι σκοτώθηκαν από πυρά των κυβερνητικών στρατευμάτων στο προάστιο Χάζα.
 
Οι πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας ύστερα από την ανακοίνωση των Επιτροπών Τοπικού Συντονισμού, μιας οργάνωσης ακτιβιστών που καταγράφει τη βία στη Συρία, ότι ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις έφθασε τον Αύγουστο τους 5.000. Αυτός ήταν και ο πιο αιματηρός μήνας από την έναρξη της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011.