Ώρες πριν η Αργεντινή κηρύξει νέα χρεοκοπία, σύμφωνα με την Wall Street Journal οι τράπεζες της χώρας επεξεργάζονται σχέδιο για να αποφευχθεί η κατάρρευση. 

Ads

 
Το σχέδιο, το οποίο δεν έχει συζητηθεί λεπτομερώς μεταξύ των μελών της Ένωσης Τραπεζών Αργεντινής (Adeba) και βρίσκει εμπόδια, προβλέπει την εξαγορά από τις τράπεζες της νομικής απαίτησης που έχουν τα κερδοσκοπικά funds μετά την προσφυγή τους σε αμερικανικά δικαστήρια για την πλήρη πληρωμή των ομολόγων τους από τη χώρα.
 
Οι τράπεζες της Αργεντινής θα αποπληρώσουν τα ταμεία και σε αντάλλαγμα θα τα καλέσουν να ζητήσουν το αμερικανικό δικαστήριο να αναστείλει την εφαρμογή της απόφασής του, σύμφωνα με την οποία η Αργεντινή δεν θα μπορεί να πληρώσει τους κατόχους των «κουρεμένων» ομολόγων της, εάν δεν έχει πληρώσει προηγουμένως αυτά.
 
To αμερικανικό δικαστήριο είχε κρίνει μη εφέσιμη την απόφασή του στις 16 Ιουνίου δηλώνοντας ότι σήμερα Τετάρτη εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία η Αργεντινή θα πρέπει να πληρώσει στους «γύπες», όπως ονομάζει τα funds, 1,5 δις δολάρια καθώς αυτά αρνούνται «κούρεμα» των ομολόγων τους. Όμως αυτό δεν είναι δυνατό βάσει του ύψους των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Αργεντινής.
 
Μέχρι την Τρίτη το βράδυ άλυτες παρέμειναν οι διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών.

Διαβάστε επίσης: Η μάχη της Αργεντινής με τους «γύπες»
 
«Αυτές ήταν οι πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ των πλευρών. Υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και διατυπώθηκαν ανησυχίες. Τα θέματα που διχάζουν τις πλευρές παραμένουν άλυτα. Εάν και πότε οι πλευρές θα συναντηθούν αύριο (αργότερα σήμερα), μένει να καθοριστεί», δήλωσε ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής.
 
«Διακόπτουμε τη συνάντησή μας για ένα διάλειμμα μέχρι αύριο, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη την ώρα που θα επαναληφθούν οι συνομιλίες. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλη τη σοβαρότητα που επιβάλλεται για το θέμα αυτό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Άξελ Κισίλοφ.
 
Οι «γύπες» κατείχαν μόλις το 7% του χρέους. Το υπόλοιπο 93% κατείχαν επίσης ιδιώτες, που όμως αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο κούρεμα μετά την οικονομική κατάρρευση του 2001.
 
«Με όποιον τρόπο να την δει κανείς [την ενδεχόμενη τεχνική χρεοκοπία], η απόφαση αυτή πιέζει την Αργεντινή προς τον κίνδυνο οικονομικής κρίσης. Εάν αναγνωρισθεί στα ταμεία αυτά το 100% της αξίας των ομολόγων τους, ενώ αγοράσθηκαν στο 30% της αξίας τους, μπορεί να υπάρξουν περισσότερες απαιτήσεις κι από άλλους πιστωτές που δεν συμμετείχαν στις αναδιαρθρώσεις», είχε σημειώσει προ ημερών ο υπουργός σχολιάζοντας ότι οι ΗΠΑ ωθούν την Αργεντινή σε μια νέα χρεοκοπία, ενώ η Πρόεδρος, Κριστίνα Φερνάντες, προσέθεσε ότι παίζουν με την οικονομία της χώρας της για να βγάλουν κέρδος.
 
Σύμφωνα με το BBC, ο κόσμος στην Αργεντινή φοβάται ότι η ιστορία θα επαναληφθεί. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου οι πολίτες εκτιμούν ότι εάν χρεοκοπήσει ξανά η χώρα μπορεί να πυροδοτηθεί τεράστια σύγκρουση. 

*Κεντρικό σκίτσο του Latuff

Ads