Το ενδεχόμενο ενός ομοσπονδιακού κράτους στη Συρία θα πέσει στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το εν λόγω σενάριο προβλέπει να διατηρήσει η Συρία την ενότητά της ως κράτος, παραχωρώντας μεγάλη αυτονομία σε τοπικές διοικήσεις. 

Ads

Από την έναρξη της εκεχειρίας, βάσει του σχεδίου ΗΠΑ – Ρωσίας, η ένταση του πολέμου στη Συρία έχει μειωθεί, ωστόσο πρόκειται για μια εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία. Την ίδια στιγμή, ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα προετοιμάζεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη.

Διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσε πως μια από τις ιδέες που εξετάζονται σοβαρά ως ενδεχόμενο λύσης της συριακής κρίσης είναι η δημιουργία ενός ομόσπονδου κράτους. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή, με το σχέδιο αυτό φέρεται να συμφωνεί και η Ρωσία.

Το σχέδιο προβλέπει την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας αλλά και της διατήρησής της ως ενιαία χώρα. «Υπάρχουν ασφαλώς πολλά είδη διαφορετικών μοντέλων μιας ομοσπονδιακής δομής η οποία έχει, σε μερικά μοντέλα, ένα πάρα πολύ χαλαρό κέντρο και πολλή αυτονομία για διαφορετικές περιοχές», δήλωσε ο εν λόγω διπλωμάτης. Το σχέδιο ενός ομοσπονδιακού κράτους επιβεβαιώθηκε αργότερα και από δεύτερο διπλωμάτη.

Ads

Σε αυτή τη φάση, το σχέδιο του ομοσπονδιακού κράτους απορρίπτεται από την αντιπολίτευση. «Κάθε αναφορά αυτού του φεντεραλισμού ή κάτι το οποίο μπορεί να παρουσιάσει την κατεύθυνση προς μια διαίρεση της Συρίας είναι εντελώς απαράδεκτη. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα επεκτείνουμε μια μη-κεντρική κυβέρνηση στην μελλοντική Συρία, αλλά όχι με ομοσπονδιακή δομή ή διαίρεση για τη χώρα», είπε ο Ριάντ Χιτζάμπ, συντονιστής της συριακής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν απέκλεισε την ομοσπονδιακή λύση όταν ερωτήθηκε γι’ αυτήν, αλλά πρόσθεσε ότι κάθε αλλαγή θα πρέπει να προηγηθεί από διάλογο μεταξύ των Σύρων και ένα δημοψήφισμα για να εισαχθούν οι αναγκαίες αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας.

Θετικός στην ιδέα ενός ομόσπονδου κράτους εμφανίζεται και ο επικεφαλής του συριακού κουρδικού κόμματος PYD, το οποίο έχει πλέον πολύ ισχυρή παρουσία στη βόρεια Συρία. Σημειώνεται πως οι Κούρδοι αποτελούν μια από τις σημαντικότερες δυνάμεις στα πεδία των μαχών ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, έχοντας την υποστήριξη τόσο του Μπασάρ Αλ Άσαντ και τη Ρωσίας, όσο και από τη Δύση. «Δεν μας ενδιαφέρει πώς θα το ονομάσετε – έχουμε πει επανειλημμένως πως θέλουμε μια αποκεντρωμένη Συρία. Πείτε το περιφέρειες, πείτε το φεντεραλισμό, τα πάντα είναι πιθανά», είπε ο Σάλεχ Μουσλίμ.