Σχέδιο φυγάδευσης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και της οικογένειάς του από την Ουκρανία, αν φτάσουν οι Ρώσοι στην καρδιά του Κιέβου, ετοιμάζουν η Βρετανία και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Express.

Ads

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται, υπάρχει μυστική επιχείρηση για τη διάσωσή του, με περισσότερους από 70 κομάντο των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS και 150 Αμερικανούς πεζοναύτες να εκπαιδεύονται σε απομακρυσμένη στρατιωτική βάση στη Λιθουανία, μαζί με επίλεκτα μέλη των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων, για πιθανή επιχείρηση διάσωσης του προέδρου της Ουκρανίας.

Μεταξύ των μεθόδων φυγάδευσης του Ζελένσκι που εξετάζονται φέρεται να είναι η χρήση ελικοπτέρου Osprey V-22 ή ακόμη κι ενός ρωσικού Mi-8 που θα έχει πέσει στα χέρια ουκρανικών δυνάμεων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η χρήση μεταγωγικού ελικοπτέρου τύπου Chinook ή Apache.

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε ρεπορτάζ των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η Δύση σκέφτεται τα επόμενα βήματα για τη διαδοχή του Ζελένσκι, ιδιαίτερα μετά την άρνηση του ουκρανού προέδρου να αποχωρήσει από τη χώρα.

Ads