Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης των εκλογών που θα διεξαχθούν τις 24 Ιουνίου, καθώς μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να δικαιώνουν την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στη κάλπη. 

Ads

Σημειώνεται ότι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP, έχει απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση των εκλογών. Το αίτημα εξετάζεται, αύριο, Τετάρτη η απόφαση ωστόσο, δεν θα βγει αμέσως.

Εάν ο Ερντογάν διαπιστώσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα και έως ότου, εκδοθεί η απόφαση, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν νίκη από τον πρώτο γύρο, ενδέχεται με πρόσχημα το δικαστήριο, να προχωρήσει σε ακύρωση των εκλογών.

Σημειώνεται πως νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Piar, που δημοσιεύει η, προσκείμενη στην αντιπολίτευση, εφημερίδα, δίνει χαμηλό ποσοστό νίκης στον Ερντογάν.

Ads

Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή είναι τα εξής:

Συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί: 32.3%
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%
HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%
Καλό Κόμμα: 12.8%
Κόμμα Ευημερίας: 1.8%
Αναποφάσιστοι: 11%
Δεν ψηφίζω: 16%

Όσον αφορά το ποσοστό μιας ευρύτερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης με έναν κοινό υποψήφιο, το 53% των Τούρκων θα ψήφιζε τον κοινό υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα έβγαινε αυτοδύναμος, ενώ η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί θα έπαιρνε το 46%.

Εντωμεταξύ, ο Ερντογάν μεταξύ άλλων, υπόσχεται στους ψηφοφόρους επίδομα εορτών (στους συνταξιούχους) ύψους 2.000 τουρκικών λιρών, νομιμοποίηση 13 εκατομμυρίων αυθαιρέτων, μείωση προστίμων και χρεών προς το δημόσιο.