Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσίασε ένα σχέδιο επτά σημείων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δηλώνοντας πως ελπίζει να επιτευχθεί μια «τελική συμφωνία» μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας την Παρασκευή, όταν και θα πραγματοποιηθούν νέες συνομιλίες στο Μίνσκ της «ομάδας επαφής».

Ads

«Σημείωσα ορισμένες σκέψεις μου, ένα σχέδιο δράσης» για τον τερματισμό των συγκρούσεων, δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει πριν από όλα να μπει τέλος στις επιχειρήσεις τόσο του ουκρανικού στρατού όσο και των ανταρτών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Ο Πούτιν πρότεινε οι ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν σε απόσταση τέτοια που τα πυρά του πυροβολικού να μην φτάνουν στις κοινότητες της εμπόλεμης ζώνης, να τεθεί σε εφαρμογή ένα διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας με την αποστολή παρατηρητών και να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.

Ακόμη προτείνει την ανταλλαγή των αιχμαλώτων «χωρίς προϋποθέσεις», τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών για τους πρόσφυγες και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, μαζί με την αποστολή ειδικών που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν. «Πιστεύω ότι μια τελική συμφωνία μεταξύ των ουκρανικών αρχών και της νοτιοανατολικής Ουκρανίας μπορεί να βρεθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, κατά τη σύνοδο της ομάδας επαφής» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, συμπλήρωσε. «Μίλησα σήμερα το πρωί τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και οι απόψεις μας για τη διευθέτηση της κρίσης μου φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά», κατέληξε ο Πούτιν.

Πρώτη συμφωνία «ελπιδοφόρο βήμα»

Το πρωί της Τετάρτης, μετά από επικοινωνία μεταξύ των Ποροσένκο και Πούτιν, από το Κίεβο ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε μόνιμη παύση του πυρός. Ωστόσο η Ρωσία διέψευσε σημειώνοντας πως «η Ρωσία δεν συμμετέχει στη σύγκρουση» στην Ανατολική Ουκρανία, έτσι το Κίεβο επαναδιατύπωσε την ανακοίνωση σημειώνοντας πως επετεύχθη συμφωνία «ως προς έναν μηχανισμό επίτευξης κατάπαυσης του πυρός».

Ads

Και ενώ Ποροσένκο και Πούτιν φαίνεται να κάνουν βήματα προσέγγισης, δεν συμβαίνει το ίδιο για τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος απέρριψε τις προτάσεις Πούτιν και χαρακτήρισε τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη». Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του ο Πούτιν πριν από λίγες ημέρες είχε αναφέρει πως όλοι οι υποψήφιοι για τις εθνικές εκλογές στην Ουκρανία «θέλουν να δείξούν πόσο ισχυροί είναι». «Ενώ η πολιτική ένταση θα αυξάνεται θα περιμένουμε να δούμε από κάποιους να αναφέρονται σε μια ειρηνική και όχι στρατιωτική λύση», είχε σημειώσει.

Την άποψη του Αρσένι Γιατσενιούκ, δεν φαίνεται να συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό η Ευρώπη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σχολιάζοντας την προσέγγιση Πούτιν – Ποροσένκο και την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίεβο έκανε λόγο για «ελπιδοφόρο σημάδι». Ωστόσο και ο ίδιος εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις για τις προθέσεις «της ρωσικής πλευράς». «Καλό είναι να μη δώσουμε πολύ σημασία σε μεμονωμένα μέτρα και ανακοινώσεις», πρόσθεσε, καλώντας τις δύο πλευρές να δώσουν διαβεβαιώσεις πως «θα προσπαθήσουν αποτελεσματικά να ακολουθήσουν τον δρόμο της εκεχειρίας». Η επιφυλακτικότητα του Σταϊνμάγερ φέρεται να απηχεί τη στάση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μάγιας Κοτσίγιαντσιτς, που αντέδρασαν συγκρατημένα στις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση.

Την ίδια ώρα το πολωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή 12 χωρών, μεταξύ αυτών και των ΗΠΑ, στη δυτική Ουκρανία από τις 13 ως τις 26 Σεπτεμβρίου. Τα γυμνάσια «Ταχεία Τρίαινα 14», που είχαν προγραμματιστεί εδώ και καιρό και δεν διοργανώνονται από το ΝΑΤΟ, θα διεξαχθούν σε ένα πεδίο ασκήσεων κοντά στην πόλη Λβιβ. Στα γυμνάσια, εκτός από τις ουκρανικές μονάδες, θα συμμετάσχουν στρατιώτες από την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Εσθονία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία και τη Νορβηγία.

Έτοιμη για νέες κυρώσεις η ΕΕ

Από τις εξελίξεις στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί η επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε τις προτάσεις της και είναι έτοιμη να τις εφαρμόσει, όπως ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Οι προτάσεις (για τις νέες κυρώσεις) θα υποβληθούν στα κράτη μέλη και αυτά θα αποφασίσουν, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του πεδίου», είπε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς,

Η οριστικοποίηση των προτάσεων της Κομισιόν ανακοινώθηκε μετά την ανακοίνωση του Κιέβου και της Μόσχας πως επιτεύχθηκε μια συμφωνία για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να σταματήσει η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες. Οι κυρώσεις που προτείνει να επιβληθούν η Κομισιόν περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης των δημόσιων ρωσικών επιχειρήσεων των κλάδων της άμυνας και του πετρελαίου στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, τον περιορισμό της παροχής υπηρεσιών από ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας στη Ρωσία, καθώς και τη διεύρυνση της απαγόρευσης των εξαγωγών προϊόντων «διπλής χρήσης» (πολιτικής και στρατιωτικής) από την ΕΕ στη Ρωσία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η Επιτροπή δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες όσον αφορά τις προτάσεις που υπέβαλε, όμως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της πως αφορούν «την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, την άμυνα, τα προϊόντα διπλής χρήσης και ευαίσθητες τεχνολογίες», πεδία που έχουν ήδη στοχοθετηθεί στους προηγούμενους γύρους ευρωπαϊκών κυρώσεων. Τα κράτη μέλη αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με τις νέες κυρώσεις έως μεθαύριο Παρασκευή.