Έξι αλλοδαποί όμηροι και 8 από τους ισλαμιστές απαγωγείς τους φέρεται να σκοτώθηκαν κατά την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας, στην Αλγερία. Τέσσερις ξένοι όμηροι φέρεται να απελευθερώθηκαν από τον στρατό.

Ads

Το θρίλερ με τις απαγωγές, βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, όταν οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα πραγματοποίησε επίθεση στις εν λόγω εγκαταστάσεις και απήγαγε ξένους και Αλγερινούς πολίτες.
 
Την διεξαγωγή της επιχείρησης παραδέχθηκε η κυβέρνηση της Αλγερίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού Foreign Office. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων είναι συγκεχυμένες.
 
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έξι αλλοδαπούς ομήρους και 8 αντάρτες νεκρούς, ενώ 7 όμηροι, (δύο Αμερικανοί, τρεις Βέλγοι, ένας Ιάπωνας και ένας Βρετανός) είναι ακόμη ζωντανοί.
 
Αρχικά τόσο το πρακτορείο ΑΝΙ όσο και το Al Jazeera, έκαναν λόγο για 34 ομήρους και 15 απαγωγείς νεκρούς, ένας αριθμός ωστόσο που φέρεται να έρχεται σε αντίθεση με μαρτυρίες από τοπικές πηγές αλλά και προηγούμενες αναφορές περί απόδρασης 25 ομήρων, ενώ φέρεται να δραπέτευσαν και Αλγερινοί όμηροι.
 
Το πρακτορείο ANI το οποίο διατηρεί επικοινωνία με την οργάνωση «Τάγμα του αίματος» που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και την απαγωγή, απαιτώντας την άμεση διακοπή των επιχειρήσεων του γαλλικού στρατού στο γειτονικό κράτος του Μάλι, πρόσθεσε ότι ο εκπρόσωπος των απαγωγέων απείλησε ότι οι απαγωγείς θα σκοτώσουν τους υπόλοιπους ομήρους αν πλησιάσει ο αλγερινός στρατός.
 
Εκπρόσωπος των ισλαμιστών δήλωσε προς το ANI ότι οι απαγωγείς προσπαθούσαν “να μεταφέρουν μερικούς από τους ομήρους σε μια πιο ασφαλή τοποθεσία με οχήματα” όταν οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις επενέβησαν με αεροσκάφη, “σκοτώνοντας ταυτοχρόνως ομήρους και απαγωγείς”.
 
Σύμφωνα και με κάτοικο της περιοχής, οι αλγερινές στρατιωτικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά οχημάτων στα οποία επέβαιναν απαγωγείς, σκοτώνοντας πολλούς.
 
Νωρίτερα το Παρίσι επιβεβαίωσε ότι συγκαταλέγονται Γάλλοι πολίτες μεταξύ των απαχθέντων.