Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε επίθεση που διέπραξε ένοπλος τζιχαντιστής εναντίον ενός καταστήματος και μιας κοπτικής εκκλησίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Ads

Ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης -που φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά- σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε παράλληλα ότι ο δεύτερος δράστης συνελήφθη.

Σύμφωνα με τις αρχές, αρχικά ο δράστης άνοιξε πυρ σε ένα κατάστημα που απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από την εκκλησία Μαρ Μίνα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε στην χριστιανική εκκλησία, στο προάστιο Χελουάν, όπου άρχισε να πυροβολεί και επιχείρησε να πυροδοτήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

Την εκκλησία φρουρούσαν αστυνομικοί ενόψει των Χριστουγέννων, τα οποία εορτάζονται από την Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία την ερχόμενη εβδομάδα.

Ads

Οι χριστιανοί της Αιγύπτου, οι Κόπτες, έχουν αποτελέσει φέτος στόχο πολλών επιθέσεων, για τις περισσότερες από τις οποίες την ευθύνη έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Αμέσως μετά το περιστατικό ακούστηκαν σειρήνες στο κέντρο του Καΐρου.

Η αιγυπτιακή αστυνομία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις εκκλησίες ενόψει του εορτασμού των Χριστουγέννων από τους κόπτες στις 7 Ιανουαρίου. Για προληπτικούς λόγους η αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις της έξω από χριστιανικούς τόπους λατρείας και έχει τοποθετήσει ανιχνευτές μετάλλων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εκκλησίες.