Συνολικά 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα στην Κολομβία, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε η βραζιλιάνικη ομάδα Σαπεκοένσε. Πρόκειται για 42 μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας, ποδοσφαιριστές και τεχνικό επιτελείο, 21 δημοσιογράφους και φιλάθλους. Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η Βραζιλία.

Ads

Έξι άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς ο ένας εκ των διασωθέντων, ο τερματοφύλακας της ομάδας Ντανίλο, υπέκυψε τελικά στα τραύματά του. Επιζώντες από το αεροπορικό δυστύχημα είναι οι ποδοσφαιριστές Αλαν Λουτσιάνο Ρουσέλ, Τζάκσον Ραγκναρ Φόλμαν και Χίλιο Ερμίτο Ζαμπιερ, η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες, ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Βαλμορμπίδα και ο μηχανικός του αεροσκάφους Έρβιν Τουμίρι.

Το αεροσκάφος που συνετρίβη μετέφερε την ομάδα της Σαπεκοένσε για τον τελικό του κυπέλλου Sudamericana. Σύμφωνα με τις αρχές στο αεροσκάφος επέβαιναν 72 επιβάτες και 9 μέλη του πληρώματος.

Διαβάστε επίσης:

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της τραγωδίας, με τις αρχές του αεροδρομίου Jose Maria Cordova του Μεντεγίν να αναφέρουν ότι το αεροσκάφος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου για βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα, το οποίο ελήφθη από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου. Ωστόσο τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά. Πηγές κάνουν λόγο για άσχημες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα, ενώ άλλα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα.

Ads

Σημειώνεται πως η ομάδα ήταν να ταξιδέψει με άλλο αεροπλάνο αλλά το πρόγραμμα άλλαξε την τελευταία στιγμή. Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως η διοίκηση της Σαπεκοένσε είχε ζητήσει να ταξιδέψει με πτήση τσάρτερ, ωστόσο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βραζιλίας της αρνήθηκε το αίτημα Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, πριν από περίπου 15 μέρες, στο ίδιο αεροσκάφος επέβαινε ο Λιονέλ Μέσι και η εθνική Αργεντινής, που ταξίδεψε στη Βραζιλία για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου του 2018.

«Δεν ήταν απλώς μία ομάδα ανθρώπων που σέβονταν ο ένας τον άλλον ως επαγγελματίες. Ήταν μία οικογένεια, μία ομάδα φίλων. Όλοι γελούσαν πολύ δυνατά, ακόμα και στις ήττες. Υπήρχε υπέροχη ατμόσφαιρα, μεγάλη χαρά», δήλωσε συντετριμμένος ο πρόεδρος της βραζιλιάνικης ομάδας, Πλίνιο Νταβίντ ντε Νες Φίγιο, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει με το ίδιο αεροσκάφος, αλλά άλλαξε την πτήση του λίγες ώρες πριν το ταξίδι.

«Εχθές το πρωί όταν τους αποχαιρέτησα μου είπαν ότι θα πήγαιναν για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Μοιραζόμασταν το ίδιο όνειρο με όλες μας τις αισθήσεις. Και τις πρώτες πρωινές ώρες, αυτό το όνειρο έληξε», συμπλήρωσε.

Συντετριμμένος και χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ο αντιπρόεδρος της Σαπεκοένσε, Ιβάν Τότσο, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό SportTV μέσα από το γήπεδο της ομάδας, η οποία αποδεκατίστηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στην Κολομβία, όπου ταξίδευε για τον τελικό του Copa Sudamericana απέναντι στην Ατλέτικο Νασιονάλ.

«Τη στιγμή που η ομάδα μας είχε κερδίσει την εθνική αναγνώριση, ήρθε αυτή η τραγωδία. Συγκεντρωθήκαμε στο στάδιο, υποδεχόμαστε τις οικογένειες των θυμάτων, τουε ανθρώπους που αγαπούν τη Σαπεκοένσε. Περιμένουμε και έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό … ώστε η Σαπεκοένσε μας να συνεχίζει να ζει», δήλωσε ο Τότσο.

Όταν πληροφορήθηκε για τη συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε την αποστολή της Σαπεκοένσε, η Άλισεν Ρούσελ θεώρησε πως ο αδερφός της, Αλαν είναι νεκρός, αλλά αργότερα έγινε γνωστό πως ο Βραζιλιάνος μπακ ήταν από τους λιγοστούς επιζώντες της τραγωδίας.

Η ίδια με μια σειρά από μηνύματα στο Twitter έδειξε την ευγνωμοσύνη της στο Θεό και προσευχήθηκε ανάλογη τύχη να έχουν και άλλοι επιβαίνοντες του μοιραίου αεροσκάφους: «Σε ευχαριστώ Θεέ μου! Το αδύνατο είναι δυνατό. Ο Θεός είναι μεγάλος πατέρας. Είθε να φυλάει όλη την ομάδα της Σαπεκοένσε», ανέφερε σχετικά.