Τους 40 άγγιξαν οι νεκροί από το δεύτερο μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στην ανατολική Τουρκία σύμφωνα με τα εγχώρια ΜΜΕ . Εν τω μεταξύ, τα σωστικά συνεργία τερμάτισαν την αναζήτηση επιζώντων. Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης (AFAD) ο απολογισμός των θυμάτων από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ανερχόταν χθες σε 644.

Ads

Ο σεισμός 5,6 βαθμών έπληξε την Βαν αργά την Τετάρτη, καταστρέφοντας 25 κτίρια. Εξ αυτών, τα 23 ήταν άδεια μετά το σεισμό της 23ης Οκτωβρίου. Αλλά τα δύο ήταν ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν δεκάδες ξένοι και τούρκοι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις που είχαν μείνει για να καλύψουν τον πρώτο σεισμό.

Οι εργαζόμενοι σε σωστικά συνεργεία έβγαλαν 30 επιζώντες από τα συντρίμμια των ξενοδοχείων Aslan και Bayram, όπου βρισκόταν η πλειοψηφία των παγιδευμένων. Χθες ανακοίνωσαν ότι η έρευνα στο Μπαϊράμ τερματίστηκε. Η έρευνα στο Ασλάν είχε τερματιστεί την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι από τους δύο σεισμούς στην επαρχία Βαν, η οποία γειτνιάζει με το Ιράν, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από το κύμα ψύχους και τις πρώτες σφοδρές χιονοπτώσεις του χειμώνα. Αρκετοί είναι εξάλλου οι κάτοικοι που φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, που έχουν υποστεί ζημιές. Εν τω μεταξύ η περιοχή πλήττεται από συνεχείς  μετασεισμούς.

Ads

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την σεισμόπληκτη περιοχή το Σάββατο, εν μέσω της διογκούμενης οργής μεταξύ των άστεγων οικογενειών για την ανεπάρκεια των προσπαθειών αρωγής. Ο Ερντογάν παραδέχθηκε το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του δεν έχει παράσχει επαρκή βοήθεια. «Ασφαλώς υπήρξαν ελλείψεις. Αυτό είναι αλήθεια. Δεν είναι εύκολο όταν μια γιγαντιαία καταστροφή σημειώνεται σε μια στιγμή. Δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μονομιάς» επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι πρόκειται να ανεγερθούν νέες κατοικίες για την πλειοψηφία των σεισμόπληκτων ως τον Αύγουστο του 2012, ενώ κάλεσε τους πολίτες να πάνε σε καταυλισμούς για να περάσουν το χειμώνα.

Την Πέμπτη η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει μια διαδήλωση στην Βαν για τον τρόπο με τον οποίο διανεμήθηκαν οι σκηνές. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του κυβερνήτη της ομώνυμης επαρχίας. Υπενθυμίζεται ότι η Βαν είναι μια επαρχία όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι.