Στους 17 έχει ανέλθει ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στον ουρανοξύστη (Grenfell Tower) στο δυτικό Λονδίνο. Τα νέα στοιχεία ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία, η οποία αναμένει αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Ads

«Με λύπη, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 17», σημείωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου, Στιούαρτ Κούντι.

Η επίτροπος της πυροσβεστικής του Λονδίνου, Dany Cotton, δήλωσε πως υπάρχει ακόμα «άγνωστος αριθμός» ανθρώπων στο καμένο κτίριο, ενώ οι διασώστες δήλωσαν πως δεν περιμένουν να βρουν κανέναν άλλον ζωντανό στον πύργο. Οπως ανακοινώθηκε στο κτίριο θα μπουν σκύλοι της πυροσβεστικής ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης δήλωσε σήμερα οι πυροσβέστες έφθασαν στον τελευταίο όροφο του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πραγματοποιήσουν ενδελεχή έρευνα γιατί δεν είναι ασφαλές γι αυτούς να περπατούν στις άκρες των καμένων χώρων του. Σε συνέντευξή της στο ITV, η Κότον είπε ότι κάποιες από τις εσωτερικές δομές (του κτιρίου) δεν θεωρούνται αυτή τη στιγμή ασφαλείς, ωστόσο είναι ασφαλής ο κεντρικός πυρήνας του.

Ads

Από τους τραυματίες, 30 παραμένουν στο νοσοκομείο, οι 17 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Κατά την αστυνομία, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η πυρκαγιά συνδέεται με την τρομοκρατία.

Οι πυροσβέστες διέσωσαν 65 ενοίκους του πύργου. 18 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Νωρίτερα, ειδικοί ασφάλειας κτιρίων δήλωσαν ότι τα έγγραφα της ανακαίνισης του κτιρίου δεν αναφέρονται καθόλου σε ένα είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών, σύμφωνα με ειδικούς ασφάλειας κτιρίων.

Η τοπική αρχή στην οποία ανήκει το κτίριο Grenfell Tower στο Κένσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

Η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ίδιο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση «ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια» του οικοδομήματος και των κατοίκων.

Παρανάλωμα σε 15 λεπτά

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί η πληροφορία, ότι η φωτιά που ξεκίνησε χθες από τον τέταρτο όροφο του 24όροφου πύργου, επεκτάθηκε μέσα σε μόλις 15 λεπτά σε όλους τους ορόφους, προς τα πάνω.

Σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα η γρήγορη επέκταση της φωτιάς μπορεί να οφείλεται στην επένδυση που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανακαίνιση του κτιρίου το 2016.

Όπως τονίζει μάλιστα η Daily Mail, υπουργοί είχαν στο προειδοποιηθεί για την επένδυση που μετέτρεψε τον πύργο σε μία πύρινη κόλαση επί γης. Όπως σημειώνει επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών είχε υποβάλει μία καταδικαστική έκθεση έπειτα από έρευνα σε εκατοντάδες πύργους διαμερισμάτων τα οποία ελέγχθηκαν τη δεκαετία του 1990, ωστόσο δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια. Τη μελέτη είχε πραγματοποιήσει ο αρχιτέκτονας Sam Webb ο οποίος διαπίστωσε ότι τα μισά από τα κτίρια που ελέγχθηκαν δεν πληρούσαν τους βασικούς κανόνες πυρασφάλειας. Σύμφωνα με τον ίδιο επρόκειτο για μία «προαναγγελθείσα καταστροφή».