Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους έως τώρα στην ανατολική Τουρκία, μετά τη νέα σεισμική δόνηση που σημειώθηκε την Τετάρτη, λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά τον φονικό σεισμό στην επαρχία Βαν που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 600 ανθρώπων.

Ads

Την Παρασκευή το πρωί, οι διασώστες ανέσυραν πέντε πτώματα από τα συντρίμμια, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σε 17 οι νεκροί από τον σεισμό, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Εκσκαφείς χρησιμοποιήθηκαν στα ερείπια δύο ξενοδοχείων στην ανατολική τουρκική πόλη Βαν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα να βρεθούν άλλοι επιζώντες εκεί.

Ο σεισμολόγος Ντογάν Καλαφάτ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ότι περιμένει αρκετούς μετασεισμούς μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων. Προειδοποίησε τον κόσμο να μην επιστρέψει στα σπίτια του αν υπάρχουν ζημιές.

Ads

Έως τώρα, είκοσι τρεις άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, ενώ υπάρχουν παγιδευμένοι, ο αριθμός των οποίων δεν έχει γίνει γνωστός.

Ένας Ιάπωνας, μέλος μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης, υπέκυψε την Πέμπτη στα τραύματά του σε κινητή νοσοκομειακή μονάδα, έξω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βαν. Δεύτερο μέλος της οργάνωσης, η Μιγιούκι Κονάι, ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια και την Πέμπτη βγήκε από το νοσοκομείο. Οι δύο Ιάπωνες είχαν αναλάβει τον συντονισμό της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες της επαρχίας Βαν από τον σεισμό των 7,2 βαθμών.

Ο νέος σεισμός με το επίκεντρό του στην περιοχή Εντρεμίτ, 17 χλμ. νότια της Βαν, επιβεβαιώνει στους κατοίκους της πληγείσας επαρχίας την ανάγκη να παραμείνουν μακριά από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μουσταφά Ερντίκ, διευθυντή του Παρατηρητηρίου Γεωφυσικής του Καντιλί, είναι πολύ νωρίς για να προσδιορισθεί εάν ο χθεσινός σεισμός ήταν κύριος ή μετασεισμική δόνηση του σεισμού της 23ης Οκτωβρίου.

Σήμερα το πρωί 783 διασώστες και 59 μέλη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών μετείχαν στις επιχειρήσεις στα ερείπια, ενώ 23 αεροσκάφη έχουν δημιουργήσει αερογέφυρα μεταφοράς προσωπικού και υλικού στην περιοχή, ανακοίνωσε η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων και καταστροφών. Χιλιάδες κάτοικοι της Βαν ζουν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες σε σκηνές παρά τις κακές καιρικές συνθήκες.