Τους 131 έφτασαν οι νεκροί, ενώ περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι παραμένουν άστεγοι ή ζουν σε πρόχειρα καταλύματα χωρίς τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα, τρεις ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 6,9 ρίχτερ στο νησί Λομπόκ στη νότια Ινδονησία.

Ads

Σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς των αρχών, 236 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ δεκάδες χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημιές.

«Έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες απομάκρυνσης των ανθρώπων από τα σπίτιτα τους, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στο πεδίο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, Σουτόπο Πούρουο Νουργκρόχο.

«Ο αριθμός των θυμάτων εξακολουθεί να αυξάνει. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και δεκάδες χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ads

Οι διασώστες συνεχίζουν ερευνούν στα ερείπια για επιζώντες την ώρα που οι αρχές προειδοποιούν για ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ινδονησιακό Ερυθρό Σταυρό, ορισμένα χωριά του νησιού όπου βρίσκεται το Λομπόκ, έκτασης 4.700 τετραγωνικών χλμ, έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

Στην άκρη του δρόμου και σε ορυζώνες έχουν δημιουργηθεί πρόχειρα καταλύματα, όμως πολλοί καλλιεργητές διστάζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρότι έχουν υποστεί ζημιές, ή τα ζώα τους.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ομάδες των διασωστών δεν μπορούν να φτάσουν σε κάποιες περιοχές εξαιτίας των ζημιών που έχουν σημειωθεί στους δρόμους στο βόρειο και το ανατολικό Λομπόκ, περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Επιπλέον, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των 4.600 τουριστών από τα τρία μικρά νησιά Γκίλι, στα ανοικτά του βορειοδυτικού Λομπόκ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ