Ακόμη μία σορός εντοπίστηκε από τη χιονοστιβάδα που χτύπησε ομάδα νεπαλέζων οδηγών σέρπα στο Έβερεστ, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον στους 13, ενώ τρεις άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ads

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν το Μ. Σάββατο τις σορούς των νεπαλέζων οδηγών χωρίς όμως να υπάρχουν ελπίδες ότι θα βρεθούν επιζώντες, ανακοίνωσαν οι αρχές.
 «Δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα να βρεθούν ζωντανοί οι τρεις άνθρωποι που αγνοούνται. Είναι κάτω από το χιόνι εδώ και 24 ώρες», δήλωσε ο Ντιπέντρα Πάουντελ, εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ. «Ελπίζουμε να εντοπίσουμε τις σορούς, όμως δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε ότι ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 16», πρόσθεσε.

Οι επικεφαλής των αποστολών αναφέρουν ότι κάποιοι από τους σέρπα είναι εξοργισμένοι αφού η κυβέρνηση του Νεπάλ ανακοίνωσε την άμεση καταβολή 400 δολαρίων στις οικογένειες των θυμάτων ώστε να καλύψουν το κόστος της κηδείας τους. Το ποσό της ασφάλειας συνήθως φτάνει τα 5.000 δολάρια.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τους σέρπα», δήλωσε η αδελφή ενός από τους νεπαλέζους οδηγούς που σκοτώθηκαν. «Βγάζει καλά λεφτά από τους τουρίστες και τους ορειβάτες, αλλά δεν ενδιαφέρεται για τους σέρπα που πασχίζουν να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει τα παιδιά και τους ηλικιωμένους γονείς των σέρπα που σκοτώθηκαν από τη χιονοστιβάδα», πρόσθεσε.

Ads

Η χιονοστιβάδα σημειώθηκε τη Μ. Παρασκευή, στην έναρξη της ορειβατικής σεζόν, σε μια περιοχή γνωστή ως «λιβάδι με ποπκόρν», σε ύψος 5.800 μέτρων. Τρεις τραυματίες οδηγοί μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στο Κατμαντού. Αρχικά, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έξι νεκρούς.

Οι οδηγοί φαίνεται ότι έφτιαχναν σχοινιά για τους ορειβάτες τη στιγμή που σημειώθηκε η χιονοστιβάδα.