Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων οι αγνοούμενοι από το νέο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης οι αγνοούμενοι μπορεί να ανέρχονται σε 100, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Ads

«Οι επιζώντες τους οποίους ρώτησαν οι ομάδες μας κατά την αποβίβασή τους στο Πόρτο Εμπέντοκλε (στη Σικελία) μίλησαν για περίπου 100 αγνοούμενους οι οποίοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο σκάφος» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φλάβιο Ντι Τζάκομο, ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ στην Ιταλία.

Οι διασωθέντες υποστήριξαν ότι όταν απέπλευσε το σκάφος από τη Λιβύη μετέφερε 650 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Μαροκινούς. Μέχρι σήμερα ήταν ελάχιστοι οι Μαροκινοί που επιχειρούσαν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Λιβύης, επισήμανε ο Ντι Τζάκομο.

Δεδομένου ότι το ιταλικό πολεμικό ναυτικό κατάφερε να περισυλλέξει και να διασώσει 562 ανθρώπους, ο αριθμός των αγνοουμένων ίσως να πλησιάζει τους 100, κάτι που σημαίνει ότι το ναυάγιο αυτό θα είναι «μία από τις χειρότερες τραγωδίες στη θάλασσα» από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η τραγωδία των προσφύγων μέσα από μια φωτογραφία

Ο Ντι Τζάκομο υπογράμμισε επίσης ότι είναι σπάνιο τέτοιου είδους μεγάλα σκάφη με μεταλλικό κύτος να αποπλέουν από τη Λιβύη. Συνήθως μεγάλα σκάφη με πολλούς επιβάτες αναχωρούν από την Αίγυπτο.

Μεταξύ των διασωθέντων που μίλησαν στα στελέχη του ΔΟΜ ήταν αρκετοί Τυνήσιοι καθώς και δύο οικογένειες Σύρων που ζούσαν εδώ και πολύ καιρό στη Λιβύη.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο