Στον Κολομβιανό Προέδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2016 για τις συνεχείς προσπάθειές του για μια συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες της FARC. 

Ads

Φυσικά στην επιτροπή τέθηκε το ερώτημα γιατί δόθηκε το βραβείο στον Σάντος καθώς οι Κολομβιανοί με δημοψήφισμα την απέρριψαν. 

Η Νορβηγική Επιτροπή που σαφώς περίμενε το ερώτημα απάντησε: «Οι Κολομβιανοί απέρριψαν λεπτομέρειες της ειρηνευτικής συμφωνίας, όχι τη συμφωνία καθαυτή. Και εκφράζεται η ελπίδα ότι αυτό το βραβείο θα ενθαρρύνει τους ηγέτες της χώρας να συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ειρήνη». 

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η FARC υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο την ιστορική συμφωνία ειρήνης για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα και άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

image

Η συμφωνία ήρθε μετά από τέσσερα χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων στην Αβάνα, με την Κούβα να παίζει το ρόλο του μεσολαβητή και κατέληξε στην παραπάνω φωτογραφία – ορόσημο. 

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο επικεφαλής των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο, δίνουν τα χέρια σφραγίζοντας τη συμφωνία. 

Ακολούθησε, ωστόσο το ανατρεπτικό δημοψήφισμα στην Κολομβία, όπου οι πολίτες, απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης. Το αποτέλεσμα πάντως ήταν οριακό με το 50,24% να λέει «όχι» στη συμφωνία και το 49,75% να λέει «ναι» ενώ η συμμετοχή σε αυτό περιορίστηκε σε μόλις 37,28%.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δήλωσε αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης. 

«Δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια, θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη για το υπόλοιπο της θητείας μου, διότι αυτός είναι ο τρόπος να αφήσουμε μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας», είχε πει χαρακτηριστικά. 

Για τις προσπάθειές του βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Το αν θα ευοδωθούν τελικά παραμένει άγνωστο, ακόμη κι αν συνεχιστούν οι συνομιλίες. Ο Σάντος δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα από το οποίο αποχωρεί τον Αύγουστο του 2018. 

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο. Με την απονομή του βραβείου στον Σάντος, πλέον είναι δυο οι Κολομβιανοί, κάτοχοι του βραβείου. Ο δεύτερος είναι ο σπουδαίος συγγραφέας, Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι 

Η επιτροπή κλήθηκε να κάνει μια δύσκολη επιλογή ανάμεσα σε τουλάχιστον 376 υποψηφίους. Ανάμεσά τους οι Έλληνες νησιώτες για τις υπέρ – προσπάθειές τους και την αλληλεγγύη που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. 

Η Αιμιλία Καμβύση, ο Στρατής Βαλιαμός, αμφότεροι από τη Λέσβο, καθώς και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Επίσης 620.000 πολίτες μαζί με 230 ακαδημαϊκούς από 111 πανεπιστήμια είχε προτείνει το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου», δηλαδή τους κατοίκους και εθελοντές των νησιών του Αιγαίου που συμπεριλαμβάνει 16 ομάδες αλληλεγγύης αλλά και πρόσωπα από εννέα νησιά.

Υποψήφιοι για το Νόμπελ ήταν επίσης η ομάδα διάσωσης «Λευκά Κράνη» από την Συρία, η καγκελάριος Μέρκελ για την στάση που τήρησε στο προσφυγικό καθώς και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή κρατά μυστικά τα ονόματα των υποψηφίων για 50 χρόνια, όμως είναι σύνηθες αυτοί που κάνουν τις προτάσεις να τις ανακοινώνουν δημόσια. 

Το 2015 το Νόμπελ Ειρήνης είχε απονεμηθεί στις τέσσερις οργανώσεις του λεγόμενου «Κουαρτέτου Εθνικού Διαλόγου», που παρενέβη αποφασιστικά στα πολιτικά πράγματα της Τυνησίας την ευαίσθητη περίοδο 2013 – 2014.