Επιχείρηση «σκούπα» για τα ορφανά παιδιά στις Φιλιππίνες λίγο πριν την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στην πρωτεύουσα της χώρας. Οι Αρχές της Μανίλα μάζεψαν από τους δρόμους τα ορφανά παιδιά και τα έκλεισαν σε κελιά με ενήλικες κρατούμενούς προκειμένου να «καθαρίσουν» την πόλη για την επίσκεψη του Ποντίφικα. Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου

Ads

Απάνθρωπες εικόνες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια, τα οποία ζουν στους δρόμους της πόλης και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το φαγητό τους, φυλακίστηκαν σε κέντρα κράτησης ενήλικων εγκληματιών με πολλά από αυτά μάλιστα να δέχονται καθημερινή κακοποίηση.

image

image

Ads

image

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ανώτερος αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι υπήρξαν μαζικές επιχειρήσεις για να μην αντικρίσει την άσχημη και σκληρή πλευρά της χώρας, την εικόνα της φτώχειας που βασανίζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στα κρατητήρια, τα παιδιά τρέφονται με αποφάγια από το πάτωμα και χρησιμοποιούν για τουαλέτα έναν κουβά. Δεν υπάρχει εκπαίδευση, ψυχαγωγία, υγιεινή, επαρκής σίτιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά δεν σιτίζονται καν, ενώ κάποια αλυσοδένονται για όλη την ημέρα! Στον αντίποδα, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν στην ανοιχτή συγκέντρωση την Κυριακή, στη Μανίλα, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος θα ευλογήσει τους πολίτες.

image

image

Ο υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, πάτερ Shay Cullen, βοηθώντας στο ρεπορτάζ της «Daily Mail» τόνισε ότι κανένας από τους αξιωματούχους δεν ενδιαφέρεται για το πως ζουν αυτά τα παιδιά ενώ θεώρησε σχεδόν αδύνατο να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος τα συγκεκριμένα κρατητήρια προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει.

image

Υπολογίζεται ότι σε διάστημα ενός έτους, περίπου 20.000 παιδιά «φιλοξενούνται» σε αυτά τα κέντρα στη Μανίλα.

image

Η Rosalinda Orobia, διευθύντρια του τμήματος κοινωνικής προστασίας, υπεραμύνθηκε των επιχειρήσεων-σκούπα ερωτώμενη από δημοσιογράφους, λέγοντας ότι αυτές έγιναν για να… προστατευθεί ο Πάπας από τις συμμορίες των δρόμων. «Το οργανωμένο έγκλημα γνωρίζει ότι ο Πάπας ενδιαφέρεται για τα φτωχά παιδιά και θα προσπαθούσαν να το εκμεταλλευτούν αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

image