Στο 14,9% καταγράφεται η ανεργία στην Ιρλανδία τον Ιούνιο έναντι 14,7% το Μάιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από το 1994

Ads

 
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 2.700 τον τελευταίο μήνα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 440.600. Από τους 2.700, όπως αναφέρει η Irish Times, 800 είναι άνδρες και 1.900 γυναίκες.
 
Οι αναλυτές περιγράφουν την κατάσταση ως «απογοητευτική». Ενώ το υπουργείο Οικονομικών χτες δημοσίευσε ενθαρρυντικά στοιχεία για επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας έχει υπερβεί τις προβλέψεις τις κυβέρνησης που ήταν 14,3% για το 2012, αναφέρεται στην εφημερίδα Irish Times.
 
Τα συνδικάτα κάλεσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας.
 
«Έχουμε να δούμε τόσο υψηλή ανεργία από το 1993. Είναι σαν όλα τα κέρδη των τελευταίων δεκαετιών να έχουν εξαφανιστεί από την ασυδοσία των τραπεζών και μίας ευρωπαϊκής ελίτ, που αρνείται να πάρει μαθήματα από την ιστορία ή ακόμα και από την καθημερινότητα», τόνισε ο οικονομολόγος Paul Sweeney και πρόσθεσε πως «με σχεδόν 15% ανεργία η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».
 
Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό παρά το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί έχουν μεταναστεύσει από τις αρχές του 2012 σε άλλες αγγλόφωνες χώρες, όπως η Βρετανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, η Ιρλανδία αναμένεται να βιώσει ανάπτυξη της τάξης του 0,3% το 2012, με το ΑΕΠ της χώρας να υπολογίζεται στα 159,21 δισεκατομμύρια ευρώ.