Εκτός ελέγχου οδηγείται η κατάσταση στη Λιβύη, η οποία βρίσκεται στη μεγαλύτερη δίνη βίας από τον εμφύλιο του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μοαμάρ Καντάφι. Τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τις συγκρούσεις μεταξύ παραστρατιωτικών ομάδων στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ η κεντρική κυβέρνηση ανίκανη να επιβάλλει την τάξη. Οδηγία στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το ταχύτερο δυνατό τη Λιβύη απηύθυναν την Κυριακή Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Ads

Έκκληση προς τις αντιμαχόμενες παραστρατιωτικές ομάδες να σταματήσουν τις συγκρούσεις στην Τρίπολη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατάσβεση πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε δεξαμενές πετρελαίου, απηύθυνε η κυβέρνηση της Λιβύης. Η φωτιά ξέσπασε στις δεξαμενές όταν μια ρουκέτα έπληξε τη μία από αυτές, η οποία περιέχει 6,6 εκατ. λίτρα καυσίμου. Συνολικά, οι δεξαμενές στο χώρο αποθήκευσης αυτόν περιέχουν τουλάχιστον 90 εκατ. λίτρα καυσίμου. Η κυβέρνηση ζήτησε, επίσης, από τους πολίτες οι οποίοι ζουν στην περιοχή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των φόβων πως οι δεξαμενές μπορεί να εκραγούν.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες των ευρωπαϊκών κρατών ανακοινώθηκαν λίγες ώρες αφότου οχηματοπομπή της πρεσβείας της Βρετανίας χτυπήθηκε από πυρά κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας κατάληψης των οχημάτων έξω από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών στη Βεγγάζη, λόγω αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ στρατιωτών που είναι πιστοί σε έναν αποστάτη στρατηγό και ισλαμικών πολιτοφυλακών.

Ads

Στην Τρίπολη, τις τελευταίες δύο εβδομάδες τουλάχιστον 97 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μάχες μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών, με επίκεντρο το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης που παραμένει κλειστό από τις 13 Ιουλίου.

Παράλληλα, ακόμα 23 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους λόγω επίθεσης με ρουκέτα που έπληξε το σπίτι όπου διέμεναν στην Τρίπολη. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα θύματα ήταν αιγύπτιοι εργάτες.

Καθώς οι βιαιότητες κλιμακώνονται, εντείνονται ταυτόχρονα οι φόβοι πως η χώρα οδεύει σε νέο εμφύλιο πόλεμο, με δεδομένη την αδυναμία των μεταβατικών αρχών, οι οποίες έως και σήμερα αποτυγχάνουν να συστήσουν έναν επαγγελματικό στρατό ή μια αστυνομία ικανή να τηρεί την τάξη σε όλη την λιβυκή επικράτεια.

Πέραν των ΗΠΑ, και της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας,το Βέλγιο έχει συστήσει στους υπηκόους του να εγκαταλείψουν τη χώρα ήδη από την 16η Ιουλίου, ενώ την ίδια οδηγία έχουν εκδώσει η Τουρκία, η Ισπανία και η Μάλτα. Οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει και την αποστολή του ΟΗΕ να εγκαταλείψει τη Λιβύη από τα μέσα του Ιουλίου.