Οι αντιπρόσωποι των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα) θα συναντηθούν εντός της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν το ρωσικό σχέδιο, με βάση το οποίο το συριακό χημικό οπλοστάσιο θα τεθεί υπό διεθνή έλεγχο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Νωρίτερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως η Ρωσία παρέδωσε στις ΗΠΑ το σχέδιό της, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε «πρόθυμος» να δώσει μια ευκαιρία στις διπλωματικές προσπάθειες και αποφασίστηκε η αναβολή της ψηφοφορίας για έγκριση ή όχι της στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πως «ο στρατός θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν».

Ads

 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα τεθεί και το γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο δίνεται τελεσίγραφο στην κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ να παραδώσει τα χημικά όπλα που διατηρεί στην κατοχή της, υπό την απειλή μέτρων τιμωρίας. Η Ρωσία έχει ήδη χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» το εν λόγω ψήφισμα και προωθεί τη δική της πρόταση ώστε να βρεθεί διέξοδο στο συριακό και να αποφευχθεί η επίθεση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
 
Σημειώνεται πως το «ρωσικό σχέδιο» θα συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σερκέι Λαβρόφ. «Δώσαμε στους Αμερικανούς το σχέδιό μας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο. Σκοπεύουμε να το συζητήσουμε στη Γενεύη», φέρεται να δήλωσε ρώσος αξιωματούχος στο interfax.
 
Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε την Τετάρτη πως οι «ωμότητες» που διαπράχθηκαν στη Συρία συνιστούν μια «συλλογική αποτυχία» της διεθνούς κοινότητας και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράσει. Όπως είπε αυτή η «συλλογική αποτυχία» για αποτροπή των βιαιοτήτων που διαπράττονται στη Συρία εδώ και δυόμισι χρόνια «θα πλήξει σοβαρά το κύρος του ΟΗΕ και των χωρών-μελών του».
 
Ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη για τον έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας να οδηγήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας «να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο για να τερματιστεί η τραγωδία» στη Συρία.
 
Εν τω μεταξύ ο ισραηλινός πρωθυπουργός  Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Συρία θα πρέπει να παραδώσει τα χημικά της όπλα και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όσοι χρησιμοποίησαν όπλα μαζικής καταστροφής θα πληρώσουν το τίμημα. Η Συριακή κυβέρνηση διέπραξε «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» δολοφονώντας αθώους πολίτες με χημικά όπλα, ανέφερε και πρόσθεσε πως το Ιράν, σαν σύμμαχος της Δαμασκού αλλά και σαν κράτος που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Δύση εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, παρακολουθεί το πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα.
 
«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το συριακό καθεστώς θα παραδώσει τα χημικά του όπλα και ο κόσμος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής θα πληρώνει το αντίστοιχο τίμημα», υπογράμμισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. «Το μήνυμα το οποίο θα λάβει η Συρία θα το λάβει δυνατά και το Ιράν», πρόσθεσε.