Η μεγαλύτερη πώληση του αιώνα στον χώρο των ΜΜΕ στην Τουρκία χαρακτηρίζεται η πώληση του ομίλου Dogan, ο οποίος εκδίδει μεταξύ άλλων την εφημερίδα Hurriyet, στον φιλοκυβερνητικό όμιλο Demiroren. Ο Ερντογάν Ντεμιρορέν, ο οποίος είναι επικεφαλής του ομίλου και πρόεδρος της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, το 2011 είχε αγοράσει από τον Αϊντίν Ντογάν τις εφημερίδες Milliyet και Vatan.

Ads

Ο όμιλος Dogan είναι ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος της Τουρκίας και έχει στην κατοχή του τις μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδες Hurriyet, Posta, Fanatik, Hurriyet Daily News και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, Kanal D και CNN Turk, αλλά και πολλά άλλα περιοδικά εκδοτικούς οίκους και εταιρίες όπως Tv2, Dream TV, Dream Turk, TME, Dogan Egmont, Dogan Εκδοτική, Εταιρεία Διανομής Περιοδικών (DPP) και υπό τη σκεπή της Dogan Burda τα περιοδικά Atlas, Auto Show, Blue Jean, Burda, Capital, Ceo Life, Chip, Diabetic Living, Ekonomist, Elele, Elle, Elle Decoration, Evim, Formsante, Güncel Hukuk, Hello, HeyGirl, İstanbul Life, Level, Lezzet, Maison Francaise, Popular Science, Start Up και Yacht Turkiye.

Ο Αϊντίν Ντογάν εισήλθε στον χώρο των μέσων ενημέρωσης το 1979, με την αγορά της «Μιλιέτ» από την οικογένεια Καρατζάν και το 1994 αγόρασε από την οικογένεια Σιμαβί τον όμιλο της «Χουριέτ».

Η είδηση, η οποία δεν διαψεύδεται από τον όμιλο, αναμένεται να κοινοποιηθεί το απόγευμα στο Χρηματιστήριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αγορά έγινε με το ποσό των 1,25 δισ. δολαρίων.

Ads

Με τη διαρροή της είδησης ότι ο όμιλος Ντογάν πωλείται σε φιλοκυβερνητικό όμιλο, οι μετοχές του στο Χρηματιστήριο σημείωσαν άνοδο 19,42%.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Dogan είχε δεχθεί δριμύτατη κριτική από τον Ταγίπ Ερντογάν μετά την εξέγερση Γκεζί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ