Όπως λέμε Ικαρία… Στο χωριό Ατσάρολι στην περιφέρεια Τσιλέντο της Ιταλίας οι κάτοικοι ζουν πάρα πολλά χρόνια… Κι έχουν το μυστικό τους. 

Ads

Μια ομάδα Αμερικανών Επιστημόνων βάλθηκε να το ανακαλύψει όταν έμαθε ότι στο χωριό με τους 700 μόλις κατοίκους οι 81 είναι αιωνόβιοι. 

Έτσι οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο έφτασαν στην περιοχή την άνοιξη και μαζί με συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα της Ρώμης έπιασαν δουλειά. 

Ανακάλυψαν λοιπόν ότι οι αιωνόβιοι του Τσιλέντο δεν παρουσίαζαν ποτέ ή σχεδόν ποτέ, καρδιακά νοσήματα, ή εκφυλιστικές εγκεφαλικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ. 

Ads

Επεκτείνοντας τις έρευνές τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω αιωνόβιοι έχουν έναν δείκτη με περίεργα μικρή παρουσία στον οργανισμό τους. 

image

Πρόκειται για ένα αγγειοδραστικό πεπτίδιο που ονομάζεται αδρενομεδουλίνη. Αυτός ο αιματολογικός δείκτης είναι παρών «πολύ λιγότερο στα υποκείμενα που μελετήθηκαν και φαίνεται ότι το γεγονός αυτό δρα ως ισχυρός προστατευτικός παράγοντας, ευνοώντας τη βέλτιστη ανάπτυξη της μικροκυκλοφορίας», δηλαδή της κυκλοφορίας του αίματος στα τριχοειδή αγγεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης «μεταβολίτες (μικρά μόρια) παρόντες στον οργανισμό τους που μπορεί να επηρεάζουν θετικά τη μακροβιότητα και την καλή υγεία των αιωνόβιων του Τσιλέντο». 

Στη συνέχεια προχώρησαν σε προωθημένες αιματολογικές αναλύσεις (DNA, μεταβολισμός κ.λπ.) αλλά και σε καρδιολογικούς και νευρολογικούς ελέγχους.

Οι ερευνητές πλέον έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τη διατροφή των αιωνόβιων, την περίφημη μεσογειακή δίαιτα η οποία βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα φρέσκα προϊόντα, αλλά και για τη γενετική. Οι ίδιοι οι κάτοικοι πάντως υποστηρίζουν ότι εκτός από τη διατροφή τους αυτό που τους βοηθά να ζουν καλά είναι η συχνή σεξουαλική επαφή. 

image

Οι αιωνόβιοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν ένα γονίδιο που αντλεί ευεργετικά αποτελέσματα από ορισμένα προϊόντα που καταναλώνουν καθημερινά, «όπως για παράδειγμα το δεντρολίβανο, που βελτιώνει τις ικανότητες του εγκεφάλου».

Οι αιωνόβιοι του Τσιλέντο εξακολουθούν όλοι να έχουν κάποια καθημερινή σωματική δραστηριότητα, όπως το ψάρεμα, το περπάτημα ή ακόμη απλώς τη συντήρηση του περιβολιού τους, κάτι που αποτελεί άλλο σοβαρό αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων.

Σημειώνεται ότι το χωριό τους είναι απόκρημνο και βρίσκεται μεταξύ βουνού και θάλασσας. 

image