Νέα αιματηρή διαδήλωση στο Ιράκ, με πραγματικά πυρά εναντίον των πολιτών που ζητούν σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Τουλάχιστον 25 οι νεκροί και 150 είναι οι τραυματίες. 

Ads

«Οι Ιρακινοί δεν αντέχουν άλλο την οικονομική στασιμότητα, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση. Θέλουν τα καλύτερα από τους ηγέτες τους και να λογοδοτούν. Οι Ιρακινοί ζητούν επίσης να τους επιστραφεί η χώρα. Τρεις από τους σημερινούς επικεφαλής όταν ηγούνταν ένοπλων ομάδων, διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σένκερ, αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το νέο ξέσπασμα της βίας ήταν το χειρότερο των τελευταίων εβδομάδων. Καταγράφηκε λίγες ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντουλ Μάχντι, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί, έπειτα από δύο μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και αιματηρής καταστολής.

«Απαιτούμε ίσα δικαιώματα τη διάλυση του κοινοβουλίου το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Θεωρούν ότι με το πέρασμα του χρόνου η αντίδραση θα ξεφουσκώσει και θα παραιτηθούμε από τα αιτήματα, αλλά όσο περνά ο καιρός η λαϊκή βούληση γίνεται ισχυρότερη» λέει ένας διαδηλωτής στο euronews. 

Ads

Ο μεγάλος αγιατολάχ του Ιράκ Αλί αλ Σιστάνι προειδοποίησε πάντως ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να επιλεγεί χωρίς ξένη ανάμιξη, κάνοντας έναν υπαινιγμό για την επιρροή του Ιράν.