Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, σήμερα Δευτέρα, από έρευνα που πραγματοποίησε η ΜΚΟ «Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» (ΝΣΠ), από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι σήμερα έχουν υποστεί απώλεια στην εργασία ή το εισόδημά τους το 77% των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί τα τελευταία χρόνια από τις χώρες τους λόγω αντίξοων κοινωνικών, πολιτικών ή βιοτικών συνθηκών.

Ads

Συγκεκριμένα, 79,5 εκατομμύρια άνθρωποι -πρωτοφανής αριθμός – σε παγκόσμια κλίμακα έχουν μεταναστεύσει παρά τη θέλησή τους σε άλλες χώρες, ως συνέπεια πολεμικών συγκρούσεων και πολιτικών διώξεων, ποσό που μεταφράζεται στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως μας πληροφορεί ο ΟΗΕ.

Τα στοιχεία της έρευνας προκύπτουν μετά από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ΝΣΠ σε δείγμα 1.431 προσφύγων και εγχώριων μεταναστών από 14 χώρες, μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν, Κολομβία, Ιράκ, Κένυα, Λιβύη, Ουγκάντα, Μάλι και Βενεζουέλα.

Επιπλέον, το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως αναγκάστηκαν να μειώσουν τα καθημερινά γεύματα της οικογένειάς τους, ενώ το 73% ότι είναι πολύ πιο πιθανό να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών. «Αναγκαζόμαστε να μαζεύουμε αποφάγια για να ταΐσουμε τα παιδιά μας, επειδή έχουν διπλασιαστεί οι τιμές των τροφίμων. Αν δεν πεθάνουμε από τον κορονοΐό σίγουρα θα πεθάνουμε από την πείνα», δηλώνει στην έρευνα η Shayista Gul, 60χρονη που διαμένει με άλλα 15 άτομα σε πρόχειρο κατάλυμα δύο δωματίων έξω από την Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Ads

Η πανδημία έχει πυροδοτήσει οικονομική κατάπτωση, επηρεάζοντας εντονότερα και δημιουργώντας δυσμενέστερες συνθήκες για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των εγχώρια εκτοπισμένων, οδηγώντας τους σε «κατακόρυφη πτώση», σημειώνει το ΝΣΠ. Η Τζαν Έγκελαντ, γενική γραμματέας της ΜΚΟ, τόνισε σε δήλωσή της πως «Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας εξωθεί στην καταστροφή εκείνους που έχουν διωχθεί βίαια από τα σπίτια τους, οι οποίοι συχνά στερούνται πλήρη εργασιακά δικαιώματα και πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες».