Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος 271 εργαζομένων σε κυβερνητική υπηρεσία της Συρίας εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία εμπλέκεται στην ανάπτυξη χημικών όπλων.

Ads

Λίγες εβδομάδες μετά την πολύνεκρη επίθεση με χημικά στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έβαλε στη «μαύρη λίστα» τους εργαζόμενους του Κέντρου Επιστημονικών Μελετών και Έρευνας της Συρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι αυτοί είναι ειδικοί στη χημεία και σε σχετικούς τομείς ή στήριζαν το «πρόγραμμα χημικών όπλων» του Κέντρου, τουλάχιστον από το 2012 και μετά.

«Οι κυρώσεις στοχεύουν το κέντρο επιστημονικής υποστήριξης για τη φρικτή επίθεση με χημικά όπλα του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον αθώων πολιτών, ανδρών, γυναικών και παιδιών» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

Ads

Δεδομένου του αριθμού των προσώπων που μπήκαν στο στόχαστρο, οι κυρώσεις αυτές είναι από της σημαντικότερες που έχει επιβάλει ποτέ η υπηρεσία OFAC του υπουργείου Οικονομικών.

Οι Σύριοι επιστήμονες που μπήκαν στη μαύρη λίστα δεν θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές μέσω του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, ενώ θα παγώσουν και τυχόν περιουσιακά στοιχεία τους στις ΗΠΑ.