Περισσότεροι από 400 άμαχοι σκοτώθηκαν σε διάστημα 5 ημερών από τις αεροπορικές επιδρομές και τα πλήγματα του πυροβολικού των συριακών ενόπλων δυνάμεων και της συμμάχου τους Ρωσίας εναντίον της ανατολικής Γούτας, του θύλακα των ανταρτών που τελεί υπό πολιορκία ανατολικά της Δαμασκού, ανακοίνωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Ads

«Πέντε ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών και σφοδρών πληγμάτων του πυροβολικού είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 403 άμαχοι, εκ των οποίων 95 παιδιά» σημείωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΚΟ Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, μονάχα σήμερα τουλάχιστον 46 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους.

Ο αριθμός των άμαχων που σκοτώθηκαν από την Κυριακή αυξήθηκε εξαιτίας των νέων βομβαρδισμών που διεξήχθησαν σήμερα αλλά και του γεγονότος ότι οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν από τα συντρίμμια τις σορούς πολλών ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί χθες, διευκρίνισε ο Ραχμάν.

Ads

Η ΜΚΟ εξηγεί ότι 17 άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή, 127 τη Δευτέρα, 128 την Τρίτη και 85 την Τετάρτη.

Η χειρότερη βία στη Συρία τα τελευταία τρία χρόνια

Αυτοί που βρίσκονται στη Γούτα λένε ότι έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους από τις δυνάμεις που τους ενθάρρυναν να εξεγερθούν στην αρχή, αλλά απομακρύνθηκαν όταν τα οφέλη τους μετατράπηκαν σε απώλειες.

«Δεν έχουν την αντοχή για κάτι τέτοιο» λέει ο Αφίφ Αχμέντ, έμπορος, ο οποίος κρύβεται στα ερείπια του σπιτιού του εδώ και ημέρες. «Το Ιράν και η Ρωσία την έχουν. Τουλάχιστον δεν εγκαταλείπουν τους συμμάχους τους».



Πλάνα από την κόλαση 

Επίσης, στη βόρεια Συρία, η Τουρκία, επίσης ένας από τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, έχει επανεξετάσει την εμπλοκή της, από την πλήρη στήριξη στους αντικαθεστωτικούς που μάχονταν κατά του Άσαντ, στη χρήση της δύναμης-υποχειρίου που βοήθησε να δημιουργηθεί εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

«Μας έλεγαν ‘έχετε πίστη, η τυραννία δεν θα νικήσει’ λέει ένας πρώην αντάρτης, ο Αντνάν Σαμλί, που έφυγε από τη Γούτα τον περσινό Ιούνιο. «Ήταν οι αραβικές χώρες με τις οποίες είχαμε συναντήσεις, κυρίως στην Ιορδανία. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι με υποσχέσεις. Μέχρι και σήμερα μετανιώνω που έφυγα και δεν έμεινα στο σπίτι μου να πεθάνω με τους φίλους μου».

Γιατροί εντός της πόλης λένε πως μέχρι και 12 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν βομβαρδιστεί μέσα στις τρεις τελευταίες ημέρες και μόνο. Η βία έχει περιγραφεί ως η χειρότερη στη Συρία μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου, καθώς η πρόσβαση του ΟΗΕ και των οργανισμών αρωγής έχει διακοπεί. «Δεν έχουμε χρήματα για τρόφιμα ή θέρμανση» λέει η Μάχα Γιασίν, μητέρα τεσσάρων παιδιών από την ανατολική Γούτα. «Κανείς δεν έχει. Το μόνο έλεος φέτος είναι ότι ο χειμώνας δεν ήταν σκληρός. Το προηγούμενο βράδυ, όταν τα αεροπλάνα ξαναήρθαν, ευχήθηκα να μας έπαιρναν (σκότωναν) και εμάς. Αυτό που έρχεται μετά θα είναι χειρότερο από χθες. Και το χθες δεν το αντέχαμε».