Χρειάστηκαν δύο ακόμη αυτοκτονίες ανθρώπων που έχαναν το σπίτι τους εξαιτίας χρεών στις τράπεζες μέσα σε λίγες ημέρες στην Ισπανία, οι οποίες προκάλεσαν λαϊκή κατακραυγή, για να ληφθεί τελικά η απόφαση να παγώσει για δύο χρόνια ένα μέρος των εξώσεων από υπερχρεωμένες ιδιοκτησίες. 

Ads

Η Ισπανική Ένωση Τραπεζών (AEB), σε σημερινή της ανακοίνωση, αναφέρει πως έλαβε την περασμένη Πέμπτη «τη δέσμευση όλων των μελών της, για ανθρωπιστικούς λόγους και στο πλαίσιο της κοινωνικά υπεύθυνης πολιτικής τους, να μπλοκάρουν τις εξώσεις για τα δύο επόμενα χρόνια, στις περιπτώσεις ακραίας ανάγκης».

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων προσδιορίζονται αυτές «οι περιπτώσεις ακραίας ανάγκης», αλλά αναφέρεται πως η απόφαση ελήφθη λόγω «της κοινωνικής ανησυχίας που προκαλείται από τις εξώσεις ιδιοκτητών».

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα, Δευτέρα, προτάσεις στη σοσιαλιστική αντιπολίτευση για να συμφωνήσει σε επείγοντα μέτρα στον τομέα αυτό. Η Ένωση Τραπεζών υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της ότι η δέσμευσή της, την οποία ανέλαβε ενώπιον του υφυπουργού Οικονομίας, «αποτέλεσε αντικείμενο έντονης και βαθιάς συζήτησης μεταξύ των τραπεζών μελών της AEB, ώστε να συμβάλλουν στην άμβλυνση της κατάστασης απελπισίας στην οποία βρίσκονται πολλοί άνθρωποι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

Ads

Με 350.000 υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες να έχουν υποστεί έξωση αφότου έσκασε η φούσκα των ακινήτων το 2008, το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια από τις πιο κραυγαλέες εκδηλώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία. Οι συνέπειες τραγικές. 
 
Η αυτοκτονία της 53χρονης Αμάια Εγκάνα την Παρασκευή – η δεύτερη αυτοκτονία τις τελευταίες εβδομάδες στην Ισπανία εξαιτίας απλήρωτου στεγαστικού δανείου – προκάλεσε σοκ. Η Εγκάνα βούτηξε στο κενό από το διαμέρισμά της, το οποίο βρισκόταν στον τέταρτο όροφο, την ώρα που οι δικαστικοί επιμελητές ανέβαιναν τις σκάλες για να της επιδώσουν το χαρτί της έξωσης.
 
«Ζούμε πράγματα τα οποία δεν αρέσουν σε κανέναν να βλέπει, καταστάσεις εντελώς απάνθρωπες», δήλωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. «Ελπίζω ότι τη Δευτέρα θα μπορέσουμε να συζητήσουμε μία προσωρινή αναστολή των εξώσεων για τις πιο ευάλωτες οικογένειες», σημείωσε.
 
Και πώληση οργάνων για να αποφευχθεί η έξωση
 
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί άλλη μια συγκλονιστική ιστορία που έρχεται από την Ισπανία της κρίσης: μια άνεργη μητέρα πουλά τα όργανά της για να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή στέγη για την ίδια και την κόρη της.
 
Όπως εξηγεί η 44χρονη γυναίκα, που μίλησε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας El Mundo, «αρχικά έβαλα προς πώληση ένα νεφρό, τώρα πουλάω επίσης τους κερατοειδείς, έναν πνεύμονα, ένα τμήμα από το ήπαρ μου… Πουλάω οποιοδήποτε όργανό μου σε όποιον μπορεί να το πληρώσει και το κάνω γιατί, πολύ απλά, είμαι απελπισμένη». «Χρειάζομαι μια στέγη για να φτιάξω ένα σπιτικό σε έναν αξιοπρεπή χώρο», προσθέτει, εξηγώντας ότι είναι άνεργη και ανάπηρη σε ποσοστό 66%, επειδή ο άνδρας με τον οποίο συζούσε επί 18 χρόνια την κακοποιούσε.
 
Ο ίδιος προσπαθεί τώρα να της κάνει έξωση από το σπίτι όπου ζει με την κόρη της. «Έλαβα την ειδοποίηση της έξωσης. Δεν έχουμε οικογένεια, δεν ξέρουμε πού να πάμε».
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γυναίκα πριν από δύο εβδομάδες έβαλε μια μικρή αγγελία στο διαδίκτυο αναζητώντας αγοραστές για τα όργανά της. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση από πιθανούς αγοραστές, όμως η γυναίκα έχει ήδη έρθει σε επαφή με έναν γιατρό στη Μελίγια (τον ισπανικό θύλακα στη βόρεια Αφρική) με την προοπτική της αφαίρεσης των οργάνων της.
 
Όπως αναφέρει η El Mundo, στην Ισπανία είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει μεταμόσχευση χωρίς να ενημερωθούν οι αρμόδιες Αρχές. Σε μια τέτοια περίπτωση, η 44χρονη κινδυνεύει να τιμωρηθεί με κάθειρξη 12 ετών για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Δείτε επίσης: Με σκηνές έξω από τη Βankia οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες