Ούταρ Πραντές. Σε αυτή τη βιομηχανική πολιτεία της βόρειας Ινδίας, ο καθένας μπορεί να αγοράσει βίντεο από το βιασμό μιας γυναίκας στη τιμή ενός φτηνού γεύματος. Στην Ινδία οι βιασμοί και εν γένει τα αποτρόπαια σεξουαλικά εγκλήματα αποτελούν μια καθημερινότητα, πηγάζοντας μια κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα, στην οποία κυριαρχούν οι διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών και οι προκαταλήψεις. 

Ads

Δεν πρόκειται απλά για ένα φαινόμενο, αλλά για μια επιδημία, που χρόνο με το χρόνο εξαπλώνεται και κλιμακώνεται. Το 2014, βάσει το στοιχείων του Εθνικού Γραφείου Καταγραφής Εγκλημάτων, έχουν καταγραφεί συνολικά 337.992 περιστατικά βίας κατά των γυναικών. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το 2015 οι βιασμοί που έχουν καταγγελθεί – και μόνο αυτοί – ήταν 34.651, ενώ το 2014 36.735. Βάσει των επίσημων στοιχείων στην Ινδία καταγράφεται κατά μέσο όρο περίπου ένας βιασμός ανά 22 λεπτά.

Το γεγονός πως βίντεο βιασμών διατίθενται πλέον προς πώληση επιβεβαιώνει πως η κατάσταση στη χώρα που πριν από μερικές δεκαετίες είχε μια γυναίκα πρωθυπουργό, την Ίντιρα Γκάντι, είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν όλα τα βίντεο που κυκλοφορούν αφορούν πραγματικούς βιασμούς ή αναπαράσταση, η πώλησή τους αδιαμφισβήτητα προκαλέσει αποτροπιασμός, ιδιαίτερα σε μια χώρα που οι σεξουαλικές επιθέσεις αποτελούν καθημερινότητα. Πολλοί επισημαίνουν πως μέσω αυτών των βίντεο η κουλτούρα των βιασμών και των εγκλημάτων κατά των γυναικών διαιωνίζεται.

Ads

Σύμφωνα με το Al Jazeera, τα βίντεο των βιασμών κοστίζουν από 30 σεντς έως 3 δολάρια. και μεταφέρονται στο κινητό του πελάτη σε λίγα δευτερόλεπτα. Τα πρόσωπα των γυναικών είναι ορατά, όπως και η φρίκη που βιώνουν κραυγάζοντας. Μια γυναίκα ακούγεται να παρακαλάει τους βιαστές της να σταματήσουν λέγοντας πως θα αυτοκτονήσει, ενώ άλλη τους ζητάει να σταματήσουν τουλάχιστον να τραβάνε βίντεο

Τα βίντεο διακινούνται στη μαύρη αγορά και οι καταστηματάρχες είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στην πώλησή τους σε ξένους. Ωστόσο ένας ντόπιος συμφώνησε να αγοράσει ένα βίντεο ώστε να το δείξει στο Al Jazeera.

image

«Οι δράστες μέσω των βίντεο δεν επιδιώκουν το κέρδος. Τα χρησιμοποιούν για να εκβιάζουν τα θύματα ώστε να μην καταγγείλουν τον βιασμό τους στις αρχές», αναφέρει ο ντόπιος που συνεργάστηκε με το Al Jazeera. Όπως υποστήριξε κάποια από τα βίντεο έχουν κλαπεί από το κινητό του δράστη και στη συνέχεια πωλούνται.

Ένας από τους καταστηματάρχες παραδέχεται πως έχει στην κατοχή του βίντεο βιασμών. Υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στο Al Jazeera πως υπάρχουν συνθηματικά στην αγορά, παρόμοια με τις μυστικές χειραψίες. Με αυτόν τον τρόπο οι πωλητές γνωρίζουν πως ο πελάτης ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα από τα βίντεο της φρίκης. Μόλις ένα βίντεο βιασμού πουληθεί τότε εξαπλώνεται μέσω των κινητών και εφαρμογών, όπως το «WhatsApp», σε όλη τη χώρα. Μάλιστα στο Ούταρ Πραντές πολλές φορές χρησιμοποιείται ο όρος «WhatsApp sex videos».

Ένας από τους ντόπιους παραδέχτηκε πως έχει αγοράσει τέτοια βίντεο, τα οποία τα χαρακτήρισε ως «πορνό». Όπως είπε έχει μια συλλογή από τέτοιες «πορνο ταινίες» στον υπολογιστή του. Αν και όπως φαίνεται πολλοί γνωρίζουν για τη διακίνηση αυτών το βίντεο, η αστυνομία φαίνεται να «αγνοεί» την ύπαρξή τους. Ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας είπε στο Al Jazeera πως δεν έχει ιδέα τι ακριβώς είναι αυτά τα βίντεο. «Βίντεο βιασμών, τι είναι αυτό;»,  διερωτήθηκε όταν του τέθηκε το ζήτημα.

Ο Γενικός Επιθεωρητής της Αστυνομίας της Μεερούτ, κεντρικής πόλης της πολιτείας Ούταρ Πραντες, δήλωσε πως μόλις πρόσφατα ανέλαβε αυτή τη θέση και δεν γνωρίζει κάτι για τα βίντεο των βιασμών. «Δεν έχω την παραμικρή ιδέα, ούτε που πωλούνται», είπε στο Al Jazeera και πρόσθεσε: «Δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω. Δεν γνωρίζω καν αν πρόκειται για αυθεντικά βίντεο. Θα πρέπει να τα δω πριν κάνω οποιοδήποτε σχόλιο».

Πάντως όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Al Jazeera, οι ρεπόρτερ του ήταν σε θέση να αγοράσουν αρκετά από αυτά τα βίντεο και μάλιστα με σχετική ευκολία από διάφορες περιοχές.

Ανώτερο στέλεχος του κόμματος «Bhartiya Janta», ο Σανγιέ Μπαλιάν, ο οποίος είναι μέλος του τοπικού κοινοβουλίου, επισήμανε πως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της έκρηξης των σεξουαλικών εγκλημάτων στην Ινδία είναι η στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στα δικαιώματα των γυναικών. «Στην περιφέρειά μου έχω ακούσει πολλές φορές για αυτά τα βίντεο, αλλά η αστυνομία δεν έχει αναλάβει κάποια δράση για να  σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Αυτό αποδεικνύει πόσο αναίσθητη είναι κυβέρνηση σχετικά με τα ζητήματα ασφαλείας και αξιοπρέπειας των γυναικών», τόνισε.

Όπως αναφέρουν ακτιβιστές οργανώσεων κατά των σεξουαλικών εγκλημάτων, τα βίντεο αποτελούν σε ένα μεγάλο βαθμό μια επίδειξη κυριαρχίας. «Ο βιασμός θεωρείται ως επιβεβαίωση της εξουσίας του άνδρα έναντι της γυναίκας», δηλώνει δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Δελχί. «Αυτές οι αντιλήψεις πηγάζουν από την πατριαρχία», προσθέτει.

«Η πώληση και διακίνηση αυτών των βίντεο, είναι ένα φαινόμενο που αντανακλά την κουλτούρα βιασμού που υπάρχει στη χώρα. Είναι ντροπή πως υπάρχει μια τέτοια αγορά κάτω από τη μύτη των αρχών. Και είναι ντροπή που υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν τέτοια βίντεο», δηλώνει πρώην βουλευτής και μέλος του Κομουνιστικού Κόμματος της Ινδίας και προσθέτει: «Ο κρατικός μηχανισμός έχει αποτύχει πλήρως να περιορίσει το φαινόμενο. Είναι ειρωνικό πως σε μια χώρα άνθρωποι στέλνονται στη φυλακή για κατοχή και κατανάλωση αλκοόλ, ενώ οι αρχές μένουν αδρανείς στα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των γυναικών».

Μια δεκαεξάχρονη, θύμα βιασμού, δήλωσε στο Al Jazeera, πως «πλέον με τα βίντεο ενισχύεται το ηθικό των δραστών, οι οποίοι γνωρίζουν πλέον πως όχι μόνο μπορούν να διαπράξουν τέτοια εγκλήματα με πλήρη ατιμωρησία, αλλά έχουν και την αποδοχή μέσω της κυκλοφορίας σε βίντεο των πράξεών τους». «Μπορεί κανείς επίσης να σκεφτεί τι θα έχει συμβεί σε αυτά τα θύματα, που εμφανίζονται στα βίντεο. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως πολλές μπορεί να έχουν καταλήξει στην αυτοκτονία».