Σε κρίσιμη κατάσταση φαίνεται να είναι η υγεία του Μουμία Αμπού Τζαμάλ, του πιο διάσημου καταδικασμένου σε θανατική ποινή. Ο Τζαμάλ έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Πενσυλβάνια από τις φυλακές όπου κρατείται από το 1981, με τις αστυνομικές αρχές να διαρρέουν ότι υπέστη διαβητικό σοκ αλλά να αρνούνται να ενημερώσουν επίσημη την οικογένεια του για το τι έχει συμβεί.

Ads

Όπως σημειώνει το Democracy Now, επικαλούμενο φίλη του Μουμία Αμπού Τζαμάλ τους τελευταίους 3 μήνες παραπονιόταν ότι υποφέρει πολύ έχοντας συμπτώματα δερματικών παθήσεων περιγράφοντας το δέρμα του, «όπως αυτό ενός ελέφαντα», παρόλα αυτά οι αρχές στην φυλακή δεν βοήθησαν την κατάστασή του καθόλου.

Ποιός είναι ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ

Όταν το 1981 συνελήφθη κατηγορούμενος ότι δολοφόνησε έναν αστυνομικό, ο Μουμία ήταν ένας βραβευμένος αμερικανός δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Αφροαμερικανών Ρεπόρτερ στην Φιλαδέλφεια. Μετά από 29 χρόνια παραμονής του στην πτέρυγα μελλοθανάτων και έπειτα από συνεχή δικαστικό αγώνα, έχοντας παράλληλα αποτελέσει το σύμβολο ενός διεθνούς κινήματος για την κατάργηση της θανατικής ποινής, η εσχάτη των ποινών κατά του αφροαμερικανού ακτιβιστή αποσύρθηκε το 2011.

Ads

Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα είχε καλύψει διεξοδικά την ιστορία του αμερικανού δημοσιογράφου, αφιερώνοντας ένα ντοκιμαντέρ του σε αυτόν.

Δείτε το ντοκιμαντέρ: Υπόθεση Μουμία Αμπού Τζαμάλ

Φίλοι και δικηγόροι που έχουν αναλάβει να σώσουν την ζωή του, εξηγούν στην εκπομπή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη η δίκη του Μουμία, που από την αρχή υποστήριξε ότι είναι αθώος. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο δικαστής Άλμπερτ Σειβο, που οι δημοσιογράφοι αποκαλούσαν δήμιο: έχει επιβάλει τις περισσότερες θανατικές καταδίκες στις ΗΠΑ. Στους κύκλους των δικηγόρων ήταν γνωστός ως φίλος των εισαγγελέων. Είχε διατελέσει επί χρόνια βοηθός σερίφη της Φιλαδέλφειας-και τώρα δίκαζε κάποιον που κατηγορείτο για φόνο αστυνομικού.

Πριν αρχίσει η δίκη περισσότεροι από τους μισούς ενόρκους αντικαταστάθηκαν μετά από πρόταση του εισαγγελέα-επειδή δεν πίστευαν στην θανατική ποινή. Πολλοί απ’ αυτούς ήταν μαύροι. Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας πέτυχε την αντικατάσταση ακόμη 11 ενόρκων, επειδή ήταν μαύροι. Τελικά στο σώμα των ενόρκων έμειναν μόνο 2 μαύροι, σε μια πόλη όπου το 40% του πληθυσμού είναι μαύροι.

Η εισαγγελία παρέταξε ως μάρτυρες μια πλειάδα επιστημόνων και ειδικών. Ο Μουμία δεν είχε χρήματα για να πληρώσει δικηγόρο, το δικαστήριο διόρισε κάποιον που δεν είχε πείρα σε υποθέσεις ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή, οι σφαίρες που σκότωσαν τον αστυνομικό από 44αρι. Αλλά το όπλο του Μουμία Αμπου Τζαμάλ ήταν 38αρι. Λόγω της απειρίας του συνηγόρου υπεράσπισης, το στοιχείο αυτό δεν παρουσιάσθηκε στη δίκη. Το ανακάλυψαν οι διάσημοι δικηγόροι που ανέλαβαν δωρεάν, πολλά χρόνια αργότερα, να σώσουν την ζωή του. Η αστυνομία υποστήριξε ακόμη ο Μουμία Αμπου Τζαμάλ ομολόγησε τον φόνο όταν, το βράδυ του επεισοδίου, μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Αλλά ο αστυνομικός Γκάρι Μπελ που ισχυρίζεται ότι άκουσε την ομολογία ξέχασε να την αναφέρει. Την… θυμήθηκε 2,5 μήνες μετά τον φόνο. Σε καμία από τις αναφορές των 15 αστυνομικών που φρουρούσαν τον τραυματισμένο Μουμία στο νοσοκομείο δεν υπάρχει νύξη για ομολογία.

Αντίθετα, ένας απ’ αυτούς, ο Γκάρι Γουόκοαλ, έχει γράψει στην αναφορά του, επί λέξει: “ο νέγρος δεν έκανε κανένα σχόλιο”. Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος σχεδίαζε επί χρόνια να σκοτώσει αστυνομικό. Επικαλέστηκε ένα άρθρο του Μουμία, που όταν ήταν 15 ετών έγραψε ήταν οργανωμένος στουςΜαύρους Πάνθηρες, μια ριζοσπαστική οργάνωση της μαύρης νεολαίας. Σε αυτό το άρθρο ο Μουμία χρησιμοποιούσε μια γνωστή φράση του Μάο Τσε Τούνγκ για την κινέζικη επανάσταση: “η πολιτική εξουσία κρέμεται από την κάνη των ντουφεκιών”.

Παρόμοια “αποδεικτικά” στοιχεία και η μαρτυρία μιας πόρνης που συνεργαζόταν με την αστυνομία, στάθηκαν αρκετά για να καταδικασθεί ο Μουμία σε θάνατο. Δύο φορές ο κυβερνήτης της πολιτείας όρισε την ημέρα της εκτέλεσης του, που αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή μετά τις αντιδράσεις στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο. Στην εκπομπή μπορείτε ακόμη να παρακολουθήσετε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις που έδωσε ο Μουμία σε αμερικανούς δημοσιογράφους μέσα από την φυλακή.