Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Πολ Ρ. Μίλγκρομ και Ρόμπερτ Μπ. Γουίλσον είναι οι φετινοί νικητές του βραβείου Νόμπελ για την Οικονομία, γιατί με την εργασία του έφεραν βελτιώσεις στη «θεωρία των δημοπρασιών και την εφεύρεση νέων μορφών δημοπρασίας».

Ads

Το βραβείο ανακοίνωσε από τη Στοκχόλμη ο γενικός γραμματέας της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, Γκόραν Χάνσον, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, οι δύο αυτοί επιστήμονες «ξεκίνησαν από τη βασική θεωρία και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματά της στην πράξη, με μεθόδους που έχουν εξαπλωθεί παγκοσμίως, προσφέροντας μεγάλα οφέλη στην κοινωνία».

Η θεωρία των δημοπρασιών είναι τομέας των μικροοικονομικών που εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αγοραπωλησίες, τη στρατηγική όσων συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες και πώς χρησιμοποιούν τις διαθέσιμες πληροφορίες. Πληροφορίες που βασίζονται στο τι γνωρίζουν για τους ίδιους και στο τι πιστεύουν ότι γνωρίζουν οι άλλοι συμμετέχοντες σε μια δημοπρασία.

«Οι δημοπρασίες βρίσκονται παντού και επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Οι φετινοί βραβευθέντες για τις οικονομικές επιστήμες Πολ Μίλγκρομ και Ρόμπερτ Γουίλσον βελτίωσαν τη θεωρία δημοπρασιών και επινόησαν νέες μορφές δημοπρασιών, προς όφελος των πωλητών, των αγοραστών και των φορολογουμένων σε όλο τον κόσμο», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Τwitter ο επίσημος ιστότοπος του Βραβείου Νόμπελ.

Ads

Να σημειωθεί ότι νέες μορφές δημοπρασιών έχουν χρησιμοποιηθεί για το φάσμα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, για αλιευτικές ποσοστώσεις, για τις αερολιμενικές χρονοθυρίδες (σλοτ) και για τα περιθώρια εκπομπών ρύπων.

Το βραβείο Οικονομίας κατά το παρελθόν έχουν κερδίσει προσωπικότητες όπως ο Πολ Κρούγκμαν και ο Μίλτον Φρίντμαν.

Ήταν το τελευταίο από τα έξι βραβεία που δόθηκαν φέτος, μια χρονιά κατά την οποία τα Νόμπελ έχουν επισκιαστεί από την πανδημία της Covid-19, ενώ η δεξίωση για τους νικητές που διοργανωνόταν παραδοσιακά τον Δεκέμβριο έχει ακυρωθεί.

Άλλα τμήματα των εορτασμών πραγματοποιούνται ψηφιακά ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας.

Το Νόμπελ Οικονομίας, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. σουηδικών κορονών, δεν είναι ένα από τα πέντε αρχικά βραβεία που δημιουργήθηκαν με τη διαθήκη το 1895 του βιομηχάνου και εφευρέτη της δυναμίτιδας Άλφρεντ Νόμπελ, αλλά καθιερώθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1969.