Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρχίζει σήμερα στη Σαουδική Αραβία, όπου αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία για το Ισλάμ, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ελπίζοντας να κοπάσει η ένταση στην Ουάσινγκτον έπειτα από μια εβδομάδα σοβαρών αποκαλύψεων.

Ads

Ωστόσο, αμέσως μετά την απογείωση για το Ριάντ του προεδρικού αεροπλάνου, η Washington Post έγραψε ότι η έρευνα του FBI για τις διασυνδέσεις μεταξύ της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας εστίαζε σε έναν νυν υψηλόβαθμο του Λευκού Οίκου, “στενό” σύμβουλο του προέδρου, που δεν κατονομάζεται.

Η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει «παλαβό» τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, σε μια συνάντηση στις 10 Μαΐου με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στο Οβάλ Γραφείο.

Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Τραμπ, οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών της επιτροπής Πληροφοριών ανακοίνωσαν ότι ο πρώην επικεφαλής του FBI που παραμένει σιωπηλός μετά την αποπομπή του στις 9 Μαΐου, δέχτηκε να καταθέσει σε δημόσια ακρόαση στην αμερικανική Γερουσία.

Ads

Το Air Force One έφτασε στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, όπου ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μελάνια και την πρωτότοκη κόρη του Ιβάνκα έτυχαν θερμής υποδοχής.

Αν η δυσπιστία των σουνιτικών μοναρχιών του Κόλπου απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα ήταν γνωστή, ο μεγιστάνας των ακινήτων αναμένεται να γίνει δεκτός με ανοικτές αγκάλες.

Εκεί που οι προκάτοχοί του έκαναν κατά παράδοση την πρώτη τους επίσκεψη στον άμεσο γείτονά τους -το Μεξικό ή τον Καναδά- ο Τραμπ επέλεξε την πετρελαϊκή μοναρχία.