Στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, περιοχή που βρίσκεται εκτός του ελέγχου των αυτονομιστών, έφθασε το τρένο με τις σορούς των θυμάτων του μοιραίου Boeing 777 των Μαλαισιανών γραμμών που συνετρίβη την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Ουκρανία, παρασύροντας στον θάνατο 298 ανθρώπους. Την ίδια στιγμή, επιστράτευση κήρυξε το Κίεβο καθώς υποστηρίζει ότι 40.000 ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, ενώ ο Πούτιν διαμηνύει στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, που δεν έχει αποφάσισει νέες κυρώσεις ακόμη, να μην εμπλέκεται στα εσωτερικά της. 

Ads

 
Το τρένο-ψυγείο, διέσχισε κατά την διάρκεια της νύχτας μια απόσταση περίπου 300 χλμ από την πόλη Τόρεζ όταν οι ένοπλοι αυτονομιστές που είχαν αναλάβει την φύλαξη των βαγονιών, έδωσαν το «πράσινο φως» για την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας. Τα πτώματα αναμένεται να παραδοθούν σε Ολλανδούς αξιωματούχους. Η Ολλανδία είναι η χώρα που μετρά τα περισσότερα θύματα μεταξύ των νεκρών της μοιραίας πτήσης ΜΗ17.

Στη Μαλαισία και μετά στην Βρετανία τα μαύρα κουτιά 

Ο Αλεκσάντρ Μποροντάι ανώτερο στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας παρέδωσε τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing σε αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία. Η παράδοση έγινε στην πόλη του Ντόνετσκ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
 
«Εδώ είναι τα μαύρα κουτιά» υποστήριξε ο Μποροντάι μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία στη συνέχεια υπέγραψαν ένα έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με τον Μποροντάι ήταν ένα πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των μαύρων κουτιών του Μπόινγκ που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία.

Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, που παρέλαβε τα ευρήματα είπε κατά τη διάρκεια της παράδοσης ότι τα δύο μαύρα κουτιά ήταν «σε καλή κατάσταση». 

Ads

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι τα μαύρα κουτιά θα μεταφερθούν σε εργαστήριο της Βρετανίας για ανάλυση, μετά την αποδοχή σχετικού ολλανδικού αιτήματος. Παράλληλα το Υπουργείο Άμυνας του Βελγίου ανακοίνωσε ότι βελγικό στρατιωτικό αεροσκάφος ταξιδεύει προς το Κίεβο για να παραλάβει τα «μαύρα κουτιά». Στο αεροσκάφος αυτό επιβαίνουν επίσης τεχνικοί ειδικοί και εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του Μπόινγκ, που σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το έδαφος που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Επιστράτευση από το Κίεβο

Για ανάπτυξη 40.000 ρώσων στρατιωτών, αλλά και βαρέων όπλων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα έκανε λόγο την Τρίτη ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας Αντρίι
Παρούμπιϊ ενώπιον του Κοινοβουλίου, το οποίο ενέκρινε προεδρικό διάταγμα για την επιστράτευση εφέδρων και ανδρών κάτω των 50 ετών για να πολεμήσουν τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 150 ρωσικά άρματα μάχης, 400 τεθωρακισμένα και 500 συστήματα πυροβολικού βρίσκονται κοντά στα σύνορα απέναντι από το Ντονέτσκ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και η συνεδρίαση του συμβουλίου ασφάλειας της Ρωσίας που συγκάλεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και στη σκιά της κατάρριψης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Πούτιν: Μην εμπλέκεστε στα εσωτερικά μας

Την ώρα που στην σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών δεν ελήφθη απόφαση για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και το θέμα παραπέμφθηκε στην Κομισιόν, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, τονίζει προς όλες τις πλευρές να μην εμπλέκονται στα εσωτερικά της χώρας του. Ο Πούτιν επίσης δήλωσε πως χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας του εξαιτίας κινήσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και για να προστατευθεί η οικονομία από «εξωτερικές απειλές». Όμως επανέλαβε την δέσμευση του Κρεμλίνου να στηρίξει μια ανεξάρτητη έρευνα στον τόπο της τραγωδίας. 

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί απέτυχαν να συμφωνήσουν σε κυρώσεις κυρίως λόγω της Γαλλίας που επιμένει στην ολοκλήρωση των συμβάσεων για την πώληση δυο πολεμικών πλοίων στην Ρωσία. 

Η Ουκρανία είναι φονική και για τους δημοσιογράφους

Η Ουκρανία έχει αναδειχθεί στην πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου για τους δημοσιογράφους το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων. Συνολικά επτά ρεπόρτερ και βοηθοί τους έχουν σκοτωθεί, από 1ης Ιανουαρίου έως και την 30ή Ιουνίου 2014, σημείωσε το Ινστιτούτο.

Ο απολογισμός είναι βαρύτερος κατά ένα πρόσωπο από εκείνον στο Ιράκ και κατά δύο εργαζόμενους στα ΜΜΕ από αυτούς στη Συρία και στο Πακιστάν, σύμφωνα με μια έκθεση που εκδίδει το INSI, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, κάθε διετία.