Φορώντας κίτρινα γιλέκα και κράνη στα κεφάλια εκατοντάδες απεργοί ανθρακωρύχοι που παίρνουν μέρος στη «μαύρη πορεία» έφτασαν σήμερα από τη βόρεια Ισπανία στη Μαδρίτη, όπου αναμένεται να πάρουν μέρος σε μια μεγάλη διαδήλωση του κλάδου.
 

Ads

Υπό τα συνθήματα «Νάτοι, είναι οι ανθρακωρύχοι!» και «Η Μαδρίτη καίγεται», η πορεία που έφτασε από την Αραγονία, στη βορειοανατολική Ισπανία, διέσχισε το πρωί τα τελευταία χιλιόμετρα μέχρι την ισπανική πρωτεύουσα και συναντήθηκε με μια άλλη πορεία που προερχόταν από τις περιοχές των Αστούριων και της Λεόν, στη βορειοδυτική Ισπανία.

image
 
Όλοι μαζί αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα το βράδυ σε μια νυχτερινή πορεία προς το κέντρο της Μαδρίτης, ενώ αύριο θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση ως το υπουργείο Βιομηχανίας.
 
Οι ανθρακωρύχοι ήταν προφανώς κουρασμένοι αφού διέσχισαν με τα πόδια εκατοντάδες χιλιόμετρα, ενώ κάποιοι από αυτούς φορούσαν κόκκινα φουλάρια και μαύρα πουκάμισα στα οποία είχαν γράψει: «Όχι στο κλείσιμο των ανθρακωρυχείων».

image
 
Οι ανθρακωρύχοι απεργούν εδώ και δύο μήνες διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των δημοσίων επιδοτήσεων του τομέα που αποφάσισε η δεξιά κυβέρνηση της χώρας, η οποία, όπως λένε οι ίδιοι καταδικάζει το επάγγελμα.
 
«Πρέπει να κάνουμε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι οι πόλεις των ανθρακωρύχων πρέπει να επιβιώσουν, όπως και ο άνθρακας, που είναι μια τοπική πηγή ενέργειας και μια καλή αγορά», δήλωσε ο Αντόνιο Ρίσκο, ένας ανθρακωρύχος 52 ετών.

Ads

image
 
Αν και οι Βρυξέλλες αποφάσισαν ότι οι κρατικές επιδοτήσεις του τομέα των ανθρακωρυχείων πρέπει να σταματήσουν στο τέλος του 2018, η μείωση των επιχορηγήσεων κατά 63% που προβλέπεται για φέτος απειλεί, σύμφωνα με τα συνδικάτα, περίπου 30.000 θέσεις εργασίας.

image

Φωτογραφίες: El Pais