Την προφυλάκιση εννέα δημοσιογράφων της εφημερίδας Τσουμχουριέτ διέταξε τουρκικό δικαστήριο. Αντίθετα για τους δημοσιογράφους Αϊντίν Ενγκίν και Χικμέτ Τσετινκάγια αποφασίστηκε η μη προφυλάκισή τους. Ωστόσο τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Ads

Μεταξύ των δημοσιογράφων που προφυλακίστηκαν είναι και ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντζού. Οι συνολικά 11 δημοσιογράφοι της εφημερίδας συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Οι δύο δημοσιογράφοι που αποφυλακίστηκαν πήγαν αμέσως στους συναδέλφους τους που έχουν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση μπροστά στην εφημερίδα όπου τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Διαβάστε επίσης: Χριστόπουλος: Ο Ντεμιρτάς και το HDP φοβούνταν συλλήψεις και δολοφονίες

Ads

Ο αρθρογράφος Αϊντίν Ενγκίν στην είσοδο της εφημερίδας δήλωσε τα εξής: «Εννέα συνάδελφοι μας είναι μέσα. Θα προφυλακιστούν. Εγώ είμαι σεσημασμένος υπόδικος δημοσιογράφος. Θα σας πω τι είπε ο Μουράτ Σαμπουντζού. “Σκύβουμε με σεβασμό μπροστά στο λαό και τους αναγνώστες μας. Αλλά σε κανέναν άλλον”. Κι έτσι έγινε».

Ο Αϊντίν Ενγκίν είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σαν δημοσιογράφος και μετά το πραξικόπημα του 1980. Αναγκάστηκε να ζήσει για 12 χρόνια στο εξωτερικό ως πολιτικός πρόσφυγας και επέστρεψε στην Τουρκία το 1991 επωφελούμενος από τη μερική αμνηστία εκτίοντας μικρής διάρκειας φυλάκιση πριν επιστρέψει στην δημοσιογραφία.