Ο νεαρός Τούρκος αστυνομικός ο οποίος δολοφόνησε τον πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα είχε προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οκτώ φορές έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. 

Ads

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, o δράστης, ο οποίος ανήκε στην αστυνομική διεύθυνση της τουρκικής πρωτεύουσας και τα τελευταία 2,5 χρόνια υπηρετούσε σε μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών, βρισκόταν σε υπηρεσία σε οκτώ εκδηλώσεις στις οποίες είχε παραστεί ο Ερντογάν από τον Ιούλιο κι έπειτα.

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Αμπντουλκαντίρ Σελβί, γνωστός για τις επαφές του με την κυβερνώσα ελίτ, στις εκδηλώσεις αυτές ο Αλτιντάς, όπως είναι το όνομά του δράστη, ανήκε στη δεύτερη γραμμή ασφαλείας του Τούρκου προέδρου μετά την προσωπική φρουρά των σωματοφυλάκων του.

Η στιγμή που o ένοπλος πυροβολεί τον πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα:

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι πίσω από την δολοφονία βρίσκεται ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί και για το αποτυχημένο πραξικόπημα. 

Ads

Οι τουρκικές αρχές ερευνούν τώρα τις πιθανές διασυνδέσεις του δράστη με τον Γκιουλέν, περιλαμβανομένου κι ενός σχολείου όπου είχε φοιτήσει το οποίο διαχειριζόταν η οργάνωση του Γκιουλέν.

Ο Σελβί έγραψε ότι την ημέρα του πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου, ο Αλτιντάς, είχε δηλώσει ασθένεια στην υπηρεσία του αλλά δεν είναι σαφές τι έκανε το βράδυ εκείνο.

Οι αρχές ασφαλείας έχουν συλλάβει 13 ανθρώπους που πιθανώς να συνδέονται με την επίθεση, ανάμεσά τους και στενούς συγγενείς του Αλτιντάς.