Στη δημοσιότητα δόθηκε ολόκληρη η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου.

Ads

Μεταξύ άλλων στην έκθεση επισημαίνεται η μη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και η αντίθεση του ΔΝΤ για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμών που έχουν τεθεί (3,5%), οι οποίοι κρίνονται πολύ φιλόδοξη, σε σημείο μη επίτευξης.

Επίσης αναφέρεται πως στην Ελλάδα δεν χρειάζονται περισσότερα μέτρα λιτότητας, ωστόσο το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ των παρεμβάσεων σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό, με διεύρυνση της φορολογική βάσης, δηλαδή μείωσης του αφορολόγητου, και με περιορισμό των δαπανών για το ασφαλιστικό.

Τα συμπεράσματα για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα προκάλεσαν ρήξη στο εσωτερικό του Ταμείου με διαφωνίες που κατεγράφησαν, για πρώτη φορά, και δημόσια μέσω της επίσημης ανακοίνωσης. Η Γερμανία εξέφρασε τη διαφωνία τόσο για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όσο και της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αντίθετα ΔΝΤ και Γερμανία συμφώνησαν για τις παρεμβάσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό.

Ads

Αναλυτικά η έκθεση του ΔΝΤ (σημ: Στις σελίδες 88 και 89 παρουσιάζονται και οι επιστολές Τσακαλώτου και Στουρνάρα με τις οποίες ασκούν κριτική στις θέσεις του Ταμείου)