Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή δείχνει τη στιγμή της επίθεσης με σφυρί στον σύζυγο της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στο σπίτι του ζευγαριού στο Σαν Φρανσίσκο πέρυσι.

Ads

Το υλικό από την κάμερα σώματος αστυνομικού δείχνει τον ύποπτο Ντέβιντ ΝτεΠαπ να ορμά προς το μέρος του Πελόζι με το σφυρί και να τον χτυπά στο κεφάλι. Το χτύπημα στον Πελόζι γίνεται εκτός οπτικού πεδίου της κάμερας και οι αστυνομικοί – ο ένας από αυτούς βρίζει – ορμούν στο σπίτι και πέφτουν πάνω στον ΝτεΠαπ

Ο Πελόζι, προφανώς αναίσθητος, φαίνεται να κείτεται μπρούμυτα στο πάτωμα με την πιτζάμα και το εσώρουχό του. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν αργότερα ότι ξύπνησε μέσα σε μια λίμνη από το ίδιο του το αίμα.

Η δημοσιοποίηση έρχεται μετά από κοινό αίτημα ειδησεογραφικών πρακτορείων, συμπεριλαμβανομένου του Associated Press, που ζήτησαν πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσίασαν οι εισαγγελείς σε ανοιχτό δικαστήριο τον περασμένο μήνα. Η Εισαγγελία του Σαν Φρανσίσκο είχε αρνηθεί να διαθέσει τα πειστήρια στους δημοσιογράφους.

Ads

Το υλικό περιλαμβάνει αποσπάσματα της κλήσης του Πολ Πελόζι στην Άμση Δράση στις 28 Οκτωβρίου, καθώς και βίντεο από κάμερες παρακολούθησης της αστυνομίας του Καπιτωλίου, μια κάμερα σώματος που φορούσε ένας από τους δύο αστυνομικούς που έφτασαν πρώτοι στο σπίτι και μια ηχητική καταγραφή σχεδόν 18 λεπτών από τη συνέντευξη του ΝτεΠέιπ με την αστυνομία.

Ο ΝτιΠαπ έχει δηλώσει αθώος και αντιμετωπίζει κατηγορίες όπως απόπειρα δολοφονίας, κακοποίηση ηλικιωμένων και επίθεση σε άμεσο μέλος της οικογένειας ομοσπονδιακού υπαλλήλου.

Ο αναπληρωτής δημόσιος συνήγορος του Σαν Φρανσίσκο Άνταμ Λίπσον, ο οποίος εκπροσωπεί τον ΝτιΠαπ, χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση του βίντεο «τρομερό λάθος» σε δήλωσή του την Παρασκευή.

«Το υλικό είναι εμπρηστικό και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει αβάσιμες θεωρίες σχετικά με την υπόθεση αυτή και ανησυχούμε εξαιρετικά για την ικανότητα του κ. ΝτιΠαπ να έχει μια δίκαιη δίκη», δήλωσε ο Λίπσον.