Εκατοντάδες γυναίκες, φορώντας ολόσωμες μαύρες ρόμπες, και με τα πρόσωπά τους καλυμμένα από μαύρα πέπλα, γέμισαν το Σάββατο το αμφιθέατρο ενός πανεπιστημίου της Καμπούλ, κρατώντας πλακάτ-πολλά από αυτά στα αγγλικά-υπέρ των Ταλιμπάν και της αυστηρής ερμηνείας του Ισλάμ, αλλά και της χωριστής εκπαίδευσης για άνδρες και γυναίκες.

Ads

Οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι η διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο Shaheed Rabbani, η οποία ακολούθησε διαμαρτυρίες κατά των Ταλιμπάν την περασμένη εβδομάδα από Αφγανές γυναίκες που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, οργανώθηκε από γυναίκες λέκτορες και φοιτήτριες πανεπιστημίων.

Οι δημοσιογράφοι στο δρόμο κατά την πορεία του Σαββάτου κρατήθηκαν μακριά από τις διαδηλώτριες, από μαχητές των Ταλιμπάν που ήταν οπλισμένοι με αυτόματα τουφέκια, και δεν τους επιτράπηκε να μιλήσουν με καμία από τις γυναίκες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, η διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, λειτούργησε ως έντονη υπενθύμιση για το πώς, παρά τις δύο δεκαετίες και περισσότερα από 780 εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων τον περασμένο μήνα, οι γυναίκες του Αφγανιστάν επιστρέφουν δεκαετίες πίσω, αν όχι αιώνες, στο έλεος των Ταλιμπάν.

Ads

image

Όταν οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν το Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001, απαγόρευσαν στις γυναίκες και τα κορίτσια να εργάζονται και να πηγαίνουν στο σχολείο, και ουσιαστικά τις είχανε φυλακισμένες στα σπίτια. Δημόσια, οι γυναίκες αναγκάζονταν να φορούν μπούρκα, ένα ρούχο που τις καλύπτει από την κορυφή ως τα νύχια, με ένα πλεκτό πέπλο πάνω από τα μάτια, ένα σύμβολο καταπίεσης των Ταλιμπάν στα μάτια της Δύσης.

Η διαδήλωση των γυναικών που φορούσαν αυτά τα ρούχα από την κορυφή μέχρι τα νύχια και καλύμματα προσώπου κατά την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν μια απότομη επίπληξη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, οι οποίοι υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούν αιτία συνέχισης του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αποχώρησαν από την Καμπούλ στις 30 Αυγούστου, αφήνοντας το Αφγανιστάν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, οι γυναίκες της χώρας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων εναντίον των Ταλιμπάν και απαιτώντας να συνεχίσουν να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους.

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν απάντησαν σε αυτές τις διαδηλώσεις με βία και επιμένοντας ότι όποιος βγει στους δρόμους για δημόσιες διαδηλώσεις πρέπει πρώτα να λάβει έγκριση από την προσωρινή κυβέρνηση.

Το υπουργείο Παιδείας της εν ενεργεία κυβέρνησης των Ταλιμπάν δήλωσε ότι οι γυναίκες στη φιλοϊσλαμιστική διαδήλωση του Σαββάτου ζήτησαν και έλαβαν την άδειά τους για να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση. «Οι γυναίκες χαιρέτισαν το πρόγραμμα των ξεχωριστών τάξεων για αγόρια και κορίτσια σε όλα τα πανεπιστήμια και ινστιτούτα και δεσμεύτηκαν ότι θα εργαστούν για την ενίσχυση του Ισλαμικού Εμιράτου στο Αφγανιστάν», ανέφερε το υπουργείο.

Αλλά η παρουσία των Ταλιμπάν μαχητών, η αποτελεσματικότητα με την οποία διαδόθηκαν οι εικόνες του γεγονότος και οι επίσημες δηλώσεις και ο χρόνος της – στις 11 Σεπτεμβρίου – υποδηλώνουν ότι η διαδήλωση δεν εγκρίθηκε απλώς από τους Ταλιμπάν αλλά πιθανώς ενορχηστρώθηκε από αυτούς.

Μια γυναίκα είπε ότι διαδηλωτές κατά των Ταλιμπάν συμμετείχαν στις πορείες της περασμένης εβδομάδας για να γίνουν διάσημοι στη Δύση, σύμφωνα με μια ηχογράφηση που έλαβαν οι New York Times. Αναγνώρισε ότι αυτές οι γυναίκες είχαν σημαντικούς ρόλους στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών και των δασκάλων, αλλά είπε ότι δεν αντιπροσωπεύουν όλες τις γυναίκες του Αφγανιστάν.

Ακόμη όμως και πριν επιστρέψουν οι Ταλιμπάν στην εξουσία, το Αφγανιστάν βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της λίστας όσον αφορά την προστασία των γυναικών και στην κορυφή όσον αφορά την ανάγκη για καταφύγια, συμβουλευτικές υπηρεσίες και δικαστήρια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ασφάλεια των γυναικών.

Παρ ‘όλα αυτά, μετά από 20 χρόνια υποστήριξης από τη Δύση, τα κορίτσια και οι γυναίκες αποτελούσαν περίπου το 40 τοις εκατό του συνόλου των μαθητών στη χώρα. Οι γυναίκες εντάχθηκαν στο στρατό και την αστυνομία και κατείχαν πολιτικά αξιώματα. Κάποιες έγιναν διεθνώς αναγνωρισμένες καλλιτέχνιδες, αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε ομάδες ρομποτικής, ανέβηκαν βουνά και πολλά άλλα – όλα αυτά ήταν σχεδόν αδύνατα στο τέλος του αιώνα.

Αλλά πολλές από αυτές τις γυναίκες, βλέποντας δυσοίωνο μέλλον για τον εαυτό τους, εγκατέλειψαν τη χώρα. Μια γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου από τη Χεράτ πήγε στην Ιταλία, πέντε κορίτσια μέλη της ομάδας ρομποτικής του Αφγανιστάν αποβιβάστηκαν στο Μεξικό και η Ζαρίφα Γκαφάρι, μία από τις πρώτες γυναίκες δήμαρχοι του Αφγανιστάν, έφτασε στη Γερμανία, όπου συναντήθηκε πρόσφατα με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ζαρίφα Γκαφάρι εξέφρασε την οργή της για τις εικόνες των γυναικών στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ το Σάββατο. «Δεν είναι αυτός ο πολιτισμός μας!» έγραψε στο Twitter. «Οι Αφγανές γυναίκες δεν είναι μέρος του εξτρεμισμού, μην τις κάνετε άγριες, μην μας επιβάλλετε τον πολιτισμό του ISIS!».

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν αποτελείται εξ ολοκλήρου από άνδρες, παραβιάζοντας μια άλλη δέσμευση των ηγετών των Ταλιμπάν.

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η κυβέρνηση, εκατοντάδες Αφγανοί, γυναίκες ανάμεσά τους, βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν ειρηνικά να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους από τους νέους ηγέτες. Οι μαχητές των Ταλιμπάν απάντησαν διαλύοντας βίαια τη διαδήλωση.

Την περασμένη Τετάρτη, δύο Αφγανοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και δέχθηκαν βίαιη επίθεση για την κάλυψη διαμαρτυρίας στην Καμπούλ. Οι φωτογραφίες έδειχναν ότι οι δημοσιογράφοι είχαν μώλωπες και χτυπήματα από το να μαστιγώνονται επανειλημμένα με καλώδια, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.