Στο σκάνδαλο της παιδεραστίας στο χώρο της Καθολικής Εκκλησίας αναφέρεται ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Εμιλιάνο Φιτιπάλντι στο νέο του βιβλίο «Lussuria» (Ακολασία), αποκαλύπτοντας νέα σκοτεινά μυστικά γύρω από την υπόθεση.

Ads

Σύμφωνα με όσα γράφει ο Φιτιπάλντι «στους καρδινάλιους που προστάτεψαν παιδεραστές ιερείς, συμπεριλαμβάνονται και μέλη της ομάδας των εννέα στενών συνεργατών του πάπα», ενώ ακόμη τέσσερις προήχθησαν τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τη θέση τους στη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάζει στο βιβλίο του, το οποίο θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη στην Ιταλία, από το 2013 έως το 2015 το Βατικανό δέχθηκε 1.200 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από κληρικούς.

Πρόκειται για αριθμό διπλάσιο σε σχέση με την περίοδο 2005 – 2009 και για καταγγελίες που παρέχουν σημαντικά και αξιόπιστα στοιχεία. Ωστόσο η επιτροπή που δημιουργήθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο για το σκάνδαλο της παιδεραστίας έχει συνεδριάσει με όλα τα μέλη της μόνο δύο φορές από το 2014 και δεν έχει στείλει καμία υπόθεση παιδεραστίας στη Δικαιοσύνη, οποιασδήποτε χώρας.

Ads

Ο Φιτιπάλντι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στον Αυστραλό Καρδινάλιο Τζορτζ Πελ, ο οποίος σήμερα είναι υπεύθυνος των Οικονομικών του Βατικανού. Ο συγγραφέας κάνει λόγο για μια «εμβληματική περίπτωση», καθώς κατηγορείται από πέντε άτομα πως ευθύνεται για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στη δεκαετία του ’70 και του ’80. Παράλληλα υπογραμμίζει πως «με τη στάση του προς αρκετά θύματα, δεν έδειξε την πρέπουσα βούληση για απόδοση δικαιοσύνη». 

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο Τζορτζ Πελ, ως αρχιεπίσκοπος στην Αυστραλία το 1998, είχε ασχοληθεί με την περίπτωση της Έμα Φόστερ, η οποία είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από ιερείς σε μικρή ηλικία. Ο Πελ μετά από μακρά διαπραγμάτευση προσέφερε τελικά ένα ποσό που σήμερα αντιστοιχεί σε 30.000 ευρώ. Τελικά η κοπέλα έδωσε τέλος στη ζωή της με υπερβολική δόση ηρωίνης το 2008. 

Η καθολική εκκλησία έχει θέσει ως ανώτατο όριο χρηματικής αποζημίωσης για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης από κληρικούς τις 75.000 ευρώ. Όμως από το 1996 μέχρι το 2014, σε όσους βρήκαν τη δύναμη να προχωρήσουν σε καταγγελία και να αντιπαρατεθούν με τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, περίπου 300, έχει δώσει κατά μέσο όρο μόλις 20.000 ευρώ ως αποζημίωση.