Παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ νίκησαν τους τζιχαντιστές στη Συρία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένει ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια μεγάλη απειλή. 

Ads

Η παρουσία του Ισλαμικού Κράτους σε παγκόσμιο επίπεδο συνέχισε να αυξάνεται και το 2018, μέσω των δικτύων και των συνεργαζόμενων οργανώσεων, υποστηρίζει στην ετήσια έκθεσή του για την τρομοκρατία.

«Μολονότι το ΙΚ έχασε σχεδόν όλα τα φυσικά εδάφη του, η οργάνωση απέδειξε ότι είναι ικανή να προσαρμόζεται, ιδίως μέσω των προσπαθειών της να εμπνεύσει ή να κατευθύνει τους υποστηρικτές της μέσω του διαδικτύου», ανέφερε ο Νέιθαν Σέιλς, ο συντονιστής των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, το γραφείο του οποίου συντάσσει τη συγκεκριμένη έκθεση. 

«Επιπλέον, οι τρομοκράτες που επιστρέφουν στις πατρίδες τους από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας και του Ιράκ ή ταξιδεύουν σε τρίτες χώρες, θέτουν νέους κινδύνους», πρόσθεσε. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ακόμη ότι οι τρομοκρατικές τακτικές και η χρήση της τεχνολογίας εξελίχθηκαν στους κόλπους του ISIS. 

Ads