Έναν από τους μεγαλύτερους κυβερνοεγκληματίες του πλανήτη εντόπισαν άνδρες της Interpol. Πρόκειται για τον Νιγηριανό «Μάικ» ο οποίος έχει κλέψει περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια μέσω διαδικτυακής απάτης.

Ads

Ο 40χρονος Νιγηριανός φέρεται ότι είναι ο επικεφαλής ομάδας 40 εγκληματιών, που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες απάτες με εκατομμύρια θύματα ανά τον κόσμο. Μία μόνο από αυτές, όπως σημειώνει η Interpol, έφερε στα τους περισσότερα από 15,4 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μάικ και η ομάδα του συνεργαζόταν και με «πλυντήρια» παράνομου χρήματος στην Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Το δίκτυό τους είχε βάλει στόχο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ινδία, τη Μαλαισία, τη Ρουμανία, τη Νότιο Αφρική, την Ταϊλάνδη και τις ΗΠΑ» τονίζει η ανακοίνωση της Interpol.

Τα δύο είδη χτυπημάτων

«Ειδικότητά» τους ήταν δύο είδη χτυπημάτων. Είτε αποκτούσαν πρόσβαση σε λογαριασμούς email εταιριών και τα χρησιμοποιούσαν ώστε να ζητήσουν πληρωμές από άλλες επιχειρήσεις, είτε  αποκτούσαν πρόσβαση στον λογαριασμό ενός υψηλόβαθμου στελέχους μίας εταιρείας και προσποιούμενοι ότι είναι αυτός ζητούσαν την αποστολή ενδοεταιρικών εμβασμάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς συμφερόντων τους.

Ads

Ο «εγκέφαλος» της ομάδας συνελήφθη μαζί με έναν 38χρονο συνεργάτη του στην πόλη Πορτ Χαρκούρ στη Νιγηρία.

Όπως ανακοίνωσε η Interpol, και οι δύο ύποπτοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση. Η έρευνα σε βάρος τους συνεχίζεται.