«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ε.Ε. και της AstraZeneca εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση των συμφωνηθέντων δόσεων των εμβολίων κατά του κοροναϊού, με την Ευρώπη να ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις.

Ads

Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρίας κατά του Covid-19, στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου που είναι προϊόν της συνεργασίας της εταιρείας με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για τις ηλικίες αυτές ανέρχεται σε μόλις 8%. H Bild αναφέρει πως η αποτελεσματικότητα για τους άνω των 65 βρίσκεται κάτω από το 10%, ενώ  τονίζει πως Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως ίσως το συγκεκριμένο εμβόλιο να μην εγκριθεί για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ωστόσο, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στις ηλικίες άνω των 65 ετών υπερασπίζεται με ανακοίνωσή της η AstraZeneca. Εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας που έχει αναπτύξει εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και το οποίο αναμένεται τις επόμενες μέρες να λάβει έγκριση προς χρήση στην Ε.Ε., σημειώνει: «Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή».

Ads

Την ίδια στιγμή η AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει κατά μία εβδομάδα ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλάζοντας το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε η αποστολή να ξεκινήσει στις 14 Φλεβάρη. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό αν οι παρτίδες αυτές θα έχουν ως σημείο εκκίνησης τη Βρετανία που διαμαρτύρεται έντονα σε ενδεχόμενους περιορισμούς εξαγωγών εμβολίων από την Ε.Ε. που βρίσκονται στο τραπέζι της Κομισιόν.

Η αγγλοσουηδική εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ότι θα περικόψει την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το εμβόλιό της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μία κίνηση που, σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο, μεταφράζεται σε μείωση κατά 60% των 31 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να σταλούν στην Ενωση. Αυτό περιέπλεξε τα ευρωπαϊκά σχέδια εμβολιασμού, αφού και η Pfizer είχε ήδη ανακοινώσει προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις του εμβολίου της προκαλώντας κατακραυγή εκ μέρους των Βρυξελλών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στις 26 Ιανουαρίου στο Reuters ότι η AstraZeneca προσφέρθηκε κατά τη διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων στις 25 Ιανουαρίου να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.

«Ανακωχή» μετά τον «πόλεμο» με Κομισιόν

Αυτή η κίνηση εμφανίζεται ως άνοιγμα της AstraZeneca, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει ειρηνικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την περικοπή της προμήθειας εμβολίων, βλάπτοντας την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη φαρμακευτική εταιρεία πριν ακόμη την έγκριση του εμβολίου της.

Ο δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε απευθείας στις συνομιλίες, δήλωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόταση για αύξηση των παραδόσεων. Η AstraZeneca εργάζεται με τριμηνιαίους στόχους. Κατά συνέπεια, μία αύξηση τον Φεβρουάριο, αν δεν συνοδευτεί από αύξηση τον Μάρτιο, δεν συνιστά συνολική αύξηση παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η AstraZeneca δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει τις πληροφορίες. Μετά τις έκτακτες συνεδριάσεις που έγιναν στις 25 Ιανουαρίου, Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε ότι η AstraZeneca δεν έδωσε τις προσήκουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσε απερίφραστα το ερώτημα στην AstraZeneca αν μπορεί να κατευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση δόσεις που έχουν παρασκευασθεί στη Μεγάλη Βρετανία, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο.

Ομως η εταιρεία δεν απάντησε σε αυτές τις ερωτήσεις, δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η AstraZeneca έχει δηλώσει ότι η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος στις παραδόσεις είναι αποτέλεσμα προβλημάτων παραγωγής στην Ευρώπη. Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται σε εργοστάσιο στο Βέλγιο το οποίο διαχειρίζεται η Novasep, εταίρος της AstraZeneca.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνομιλίες με την AstraZeneca. Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου.