Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί το Σάββατο στα σύνορα με τις ΗΠΑ για να υπερασπιστεί «την αξιοπρέπεια του Μεξικού» μπροστά στις αμερικανικές απειλές περί επιβολής τελωνειακών δασμών, εάν δεν ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές.

Ads

Με αυτήν την επίσκεψη στην παραμεθόριο πόλη Τιχουάνα στοχεύουμε να προασπιστούμε την «αξιοπρέπεια του Μεξικού» υπογράμμισε ο Ομπραδόρ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Tύπου. Μπροστά στις αμερικανικές απειλές, «εξετάζουμε όλες τις επιλογές, όμως η θέση μας είναι να διατηρήσουμε, πάνω απ’ όλα, τη φιλία μας με τον λαό των ΗΠΑ» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Μεξικού κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τους υπουργούς της κυβέρνησής του, τους εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας, όπως και επικεφαλής επιχειρήσεων, συνδικαλιστικών ενώσεων και θρησκευτικούς ηγέτες να συμμετάσχουν σε αυτήν την επίσκεψη, το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επανέλαβε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ουάσιγκτον για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιβολής δασμών ύψους 5% στα προϊόντα που θα εισάγονται από το Μεξικό, από τη Δευτέρα.

Ads

«Είμαι αισιόδοξος, θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Το έχουμε πει, η καλύτερη οδός είναι ο διάλογος» τόνισε, αρνούμενος να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα πιθανά αντίμετρα, που θα μπορούσε να αποφασίσει το Μεξικό στην περίπτωση απουσίας συμφωνίας, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.