Τον κίνδυνο υποβάθμισης των ομολόγων της Ρωσίας στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια) επισήμανε τη Δευτέρα από τη Μόσχα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλεξέι Κούντριν, σημειώνοντας ότι οι συνέπειες από την κατάρρευση του ρουβλίου θα γίνουν αισθητές από το 2015.

Ads

«Η Ρωσία θα υποβαθμιστεί. Θα εισέλθει στην κατηγορία των ‘σκουπιδιών’. Σήμερα, μπορώ να πω ότι έχουμε μπει ή μπαίνουμε σε μια πραγματική, πλήρη, οικονομική κρίση. Το επόμενο έτος θα το αισθανθούμε σαφώς», ανέφερε ο Κούντριν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο πρώην υπουργός δεν δίστασε να στρέψει τα βέλη του και εναντίον της κυβέρνησης, κατηγορώντας τη για αργά αντανακλαστικά απέναντι στην κρίση του ρουβλίου, ενώ επέκρινε τον Βλάντιμιρ Πούτιν για τις προτάσεις που είχε κάνει το 2011, όταν είχε ζητήσει αύξηση στις αμυντικές δαπάνες όσο και για την εν γένει στάση του απέναντι στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση μετά και την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά γρήγορη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Περιμένω ακόμη να ακούσω μια σαφή εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης», είπε.

Ads

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ρωσικό εθνικό νόμισμα, ο Κούντριν επέμεινε πως μόνον ένα ποσοστό 25% έως 35% της μείωσης του ρουβλίου – που έχει διολισθήσει κατά 45% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής εφέτος – μπορεί να αποδοθεί στις κυρώσεις. Το υπόλοιπο αφορά τη δυσπιστία των επενδυτών για τις ρωσικές αρχές και τις ενέργειές τους.

Σε επιφυλακή η Μόσχα

Την ίδια στιγμή, ο νυν υπουργός Οικονομίας, Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, με δηλώσεις του παρομοίασε την οικονομική κατάσταση της χώρας ως την «τέλεια καταιγίδα». «Η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σημαίνει ότι η οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τα έσοδα του πετρελαίου», ανέφερε – μεταξύ άλλων.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους ότι η χώρα πρέπει να περιφρουρήσει τα αποθέματά της, για να εγγυηθεί τη διατροφική ασφάλεια.

Σε ασφυκτικό κλοιό πετρελαϊκές εταιρείες και τράπεζες

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να διασώσει από τη χρεοκοπία τη μεσαίου μεγέθους Trust Bank χορηγώντας της ένα ποσό 30 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 544,54 εκατομμύρια ευρώ).

Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, η Rosneft ανακοίνωσε ότι αποπλήρωσε οφειλές ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με χρήματα που προέρχονται από τα αποθεματικά της, μετριάζοντας κάπως τις ανησυχίες ορισμένων επενδυτών.