Στα μαλακά έπεσαν οι Αμερικάνοι στρατιωτικοί που βρίσκονται πίσω από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Σύνορα στο Αφγανιστάν, τον περασμένο Οκτώβριο,

Ads

Οι κυρώσεις οι οποίες τους επιβλήθηκαν, δεν δικαιώνουν και συνιστούν ύβρη για τους νεκρούς της επίθεσης αυτής, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσαν ότι επιβλήθηκαν ή θα επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις σε περισσότερους από 10 στρατιωτικούς μετά το σφάλμα το οποίο συγκλόνισε την κοινή γνώμη και ώθησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει συγγνώμη.

«Αυτοί που εμπλέκονταν πολύ στενά στο περιστατικό τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ τέθηκαν σε εφαρμογή διοικητικές κυρώσεις εναντίον τους», δήλωσε ο σμήναρχος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος της Centcom, διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. «Ορισμένοι απομακρύνθηκαν από το θέατρο των επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Ads

Οι διοικητικές κυρώσεις μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές, από απλή νουθεσία ως επιστολή επίπληξης – η οποία στην πραγματικότητα μπλοκάρει τη σταδιοδρομία ενός στρατιωτικού.

Η επίθεση της 3ης Οκτωβρίου του 2015 από αεροσκάφος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο νοσοκομείο των MSF στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, προκάλεσε το θάνατο 42 ανθρώπων.