Την πρώτη του επίσκεψη στα κατεχόμενα της Κύπρου ως Τούρκος πρόεδρος πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη Λευκωσία να αναμένει για τυχόν ενθαρρυντικές για τη λύση του Κυπριακού ενδείξεις. Ταυτόχρονα με τον Ερντογάν καταφθάνει στην περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο θα πραγματοποιήσει έρευνες.

Ads

 
Πριν δέκα ημέρες η Άγκυρα είχε ξεκινήσει έρευνες σε περιοχή ανατολικά και βόρεια της Κύπρου που θα διαρκέσουν έως 2 Οκτώβρη ενώ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έρευνες και στο κόλπο της Αλεξανδρέττας. Οι γεωτρήσεις από την ιταλική ΕΝΙ στα κυπριακά τεμάχια, θα ξεκινήσουν εντός του Σεπτέμβρη.
 
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με συνεντεύξεις και δηλώσεις του πρόσφατα γνωστοποίησε ότι «φίλοι της Κύπρου και της Τουρκίας του έχουν μιλήσει για κίνηση Ερντογάν στο Κυπριακό».
 
Σύμφωνα με το περιβάλλον του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο Ερντογάν θα τύχει υποδοχής στο αεροδρόμιο Τύμπου. Μετά την άφιξή του θα επισκεφθεί τους τάφους των Φαζίλ Κουτσιού και Ραούφ Ντενκτάς.
 
Θα έχει συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, με τον οποίο στις 15:15 θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Στις 17:00 θα έχει συνάντηση στην τουρκική πρεσβεία με τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων.
 
Επίσης, θα συναντηθεί με την ηγεσία του τουρκικού στρατού και θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα παραθέσει ο Ντερβίς Έρογλου.